Crna kronika

REAKCIJA: Radikali poručuju: Vojislav Šešelj se neće dragovoljno vratiti u Haag

'Šešelj je svoj posao u Haagu završio.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vojislav Šešelj se neće dragovoljno vratiti u Haag, poručio je u ponedjeljak zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šaorović u povodu zahtjeva haaškog tužiteljstva da se haškog optuženika Šešelja s privremene slobode vrati u sheveningenski pritvor.

Šarović je s tim u vezi izjavio da je Šešelj "svoj posao u Haagu završio".

"Kako će i što će dalje, pitajte Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića", izjavio je Šarović agenciji Beta nakon što je objavljen zahtjev Tužiteljstva ICTY-a da raspravno vijeće naloži haaškom optuženiku da se vrati s privremene slobode na koju je pušten početkom studenog.

Šarović je komentar Tužiteljstva da je Šešelj "potkopao duh odluke o privremenom oslobađanju" ocijenio "smiješnim".

"Taj koji je formulirao takvu konstataciju nema veze s pravom, on je vjerojatno završavao fakultet zajedno s Tomislavom Nikolićem", rekao je ovaj Šešeljev bliski suradnik, aludirajući na optužbe kojima je ranije osporavana fakultetska diploma srbijanskog predsjednika.

Sudsko vijeće ICTY-a odlučilo je 6. studenog vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja, čije se zdravstveno stanje pogoršalo, privremeno pustiti na slobodu kako bi mogao dobiti zdravstvenu skrb "u primjerenijem okruženju". Odluka je obrazložena stajalištem da "hitni humanitarni razlozi govore u prilog privremenog puštanja na slobodu okrivljenog (...), da su ispunjeni uvjeti da okrivljeni bude privremeno pušten na slobodu u Republiku Srbiju", navedeno je priopćenju na kojem se potpisao predsjednik tročlanog sudskog vijeća Jean-Claude Antonetti.

Šešelj je 12. listopada doputovao u Srbiju i nizom uznemirujućih izjava, među kojima da "ne odustaje od ideje o Velikoj Srbiji", potaknuo usvajanje rezolucija u Hrvatskom saboru u Europskom parlamentu u kojem je zatraženo da se srbijanske vlasti ograde od Šešeljeve retorike, ali Beograd to u službenoj formi u međuvremenu nije učinio.

Glavni tužitelj Haaškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz izjavio je u intervjuu za Al Jazeeru 19. studenog kako potpuno razumije frustracije ljudi koje svojim javnim istupima izaziva haaški optuženik Vojislav Šešelj nakon privremenog puštanja na slobodu iz ICTY-a, ali naglašava da je njegov slučaj "potpuno u rukama sudskog vijeća".

"Tu je inicijativu pokrenulo sudsko vijeće na osnovu humanitarnih razloga vezanih za njegovo zdravstveno stanje. Kako moj ured nema pristupa njegovom zdravstvenom kartonu, nismo u poziciji prosuđivati je li ta odluka opravdana ili ne", rekao je tada haaški tužitelj.

Hrvatski premijer Zoran Milanović otkazao je sudjelovanje na sastanku 16 predsjednika vlada država srednje i istočne Europe s kineskim premijerom Lijom Keqiangom u Beogradu, istaknuvši da bi u takvim okolnostima njegov odlazak tamo "bio smiješan".

U Beogradu za sada nema službenih reakcija na zahtjev tužiteljstva ICTY-a da se Vojislavu Šešelju naloži povratak u Haag.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, haag, vojislav šešelj, radikali