Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu u fokusu energetski i trgovački sektor

Zbog oštrog pada cijena nafte u fokusu ulagača bit će energetski sektor, ali i dionice trgovačkih lanaca, zbog početka sezone blagdanske potrošnje.

Piše: PolitikaPlus/hina

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje, a zbog oštrog pada cijena nafte u fokusu ulagača bit će energetski sektor, ali i dionice trgovačkih lanaca, zbog početka sezone blagdanske potrošnje.

 

Dow Jones ojačao je prošloga tjedna 0,1 posto, na 17.828 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,2 posto, na 2.067 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 4.791 bod. To je bio već šesti tjedan zaredom kako ti indeksi rastu, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones dosegnuli nove rekordne razine. Burzovni su indeksi prošloga tjedna porasli, unatoč pritisku na dionice u energetskom sektoru, nakon što je odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da zadrži dosadašnju razinu proizvodnje izazvala oštar pad cijena nafte. Prošloga je tjedna terminska cijena barela nafte na američkom tržištu pala oko 10 posto, zaronivši ispod 68 dolara, po prvi puta od 2010. godine. Zbog toga je samo u petak S&P indeks energetskog sektora potonuo više od 6 posto.

 

Time su izbrisane desetine milijardi dolara tržišne vrijednosti svjetskih naftnih divova. Reuters procjenjuje da je samo u europskom naftnom sektoru prošloga četvrtka i petka izbrisano 67 milijardi dolara tržišne vrijednosti. U petak je cijena dionice norveškog Statoila potonula više od 8 posto, dok su dionice Exxona, Chevrona, BP-a i Shella pojeftinile više od 3 posto. I dok dio analitičara očekuje daljnji pad cijena nafte na 60-ak dolara po barelu, drugi smatraju da će se tržišta 'crnog zlata' stabilizirati i da je, nakon oštrog pada cijena, dobra prilika za kupnju dionica naftnih kompanija.

 

"U osnovi se slažemo s idejom da ova slabost sektora predstavlja priliku za kupnju, no vrlo je teško reći gdje je dno tržišta nafte, pa treba biti oprezan", kaže Tony Roth, direktor u tvrtki Wilmington Trust. S druge strane, pad cijena 'crnog zlata' dobra je vijest za zrakoplovne prijevoznike, čiji poslovni rezultati uvelike ovise o troškovima goriva, pa su prošloga tjedna snažno porasle cijene dionice Ryanaira, Lufthanse, Air Francea, Delta Air Linesa, Southwest Airlinesa...

 

Znatno su porasle i cijene dionica trgovačkih lanaca, jer ulagači očekuju dobru sezonu blagdanske potrošnje, s obzirom da manje cijene goriva ostavljaju Amerikancima više novca za kupnju drugih proizvoda. Amerikanci su u trgovačkim lancima na Dan zahvalnosti i 'crni petak' potrošili 12,29 milijardi dolara, što je 0,5 posto manje u odnosu na 12,35 milijardi u ista dva dana prošle godine, pokazuju podaci ShopperTracka. 

 

Unatoč padu prodaje u trgovačkim lancima, ta analitička tvrtka ostaje pri svojim procjenama da će prodaja u SAD-u u studenom i prosincu biti 3,8 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju. I dok je prodaja u trgovačkim lancima pala, za Dan zahvalnosti i 'crni petak' online prodaja dosegnula je rekordne razine. Prema podacima Adobe Systemsa, tih je dana online prodaja porasla za više od 20 posto na godišnjoj razini. Pritom su eBay i Amazon.com zabilježili rast prodaje veći od 20 posto.

 

Podršku tržištu mogla bi idućega tjedna pružiti i Europska središnja banka (ECB). U četvrtak zasjedaju čelnici ECB-a, a kako je inflacija u eurozoni i dalje vrlo niska, a gospodarski rast anemičan, analitičari očekuju poruku monetarnih vlasti kako su spremne uvesti nove mjere ako to bude potrebno. Može li to potaknuti tržišta, s obzirom da predsjednik ECB-a Mario Draghi tu poruku ponavlja već mjesecima, ostaje za vidjeti.

 

U petak će, pak, u fokusu ulagača biti izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u studenom broj zaposlenih povećan za 228.000, nakon rasta za 214.000 u listopadu. Stopa nezaposlenosti mogla bi, pak, ostati nepromijenjena na 5,8 posto, najnižoj razini u šest godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cijena nafte, tržišta, svjetske burze, dow jones