A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/knjige-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Posjetitelje Sajma knjige u Istri očekuje rekordnih 117 događanja | Politika+
Kultura

KNJIGE: Posjetitelje Sajma knjige u Istri očekuje rekordnih 117 događanja

Ustvrdivši kako će i ovogodišnje izdanje okupiti najznačajnija imena srednjoeuropske kulturne scene, suvremene književnike, povjesničare, kulturologe i umjetnike...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dvadeseti Sajam knjige u Istri posjetiteljima će od 4. do 14. prosinca ponuditi rekordnih 117 događanja - promocija, okruglih stolova, izložbi, stručnih skupova i panel diskusija u kojima će sudjelovati 350 domaćih i inozemnih autora, a 250 hrvatskih i stranih nakladnika na Sajmu će izložiti više od 15 tisuća naslova, najavila je u četvrtak direktorica sajma Magdalena Vodopija.

Ustvrdivši kako će i ovogodišnje izdanje okupiti najznačajnija imena srednjoeuropske kulturne scene, suvremene književnike, povjesničare, kulturologe i umjetnike, Vodopija je istaknula kako tematsko odredište 20. sajma prati još jedno obilježavanje sto godina od početka prvog svjetskog rata, kalendarski nazvano - 1914.

"Tema zapravo povezuje početak velikog rata sa suvremenošću, u njezinom povijesnom, kulturološkom, umjetničkom i literarnom smislu", rekla je Vodopija na konferenciji za novinare.

Dodala je da se tijekom sajma očekuje dolazak u Pulu svjetske književne scene, od ukrajinske spisateljice Oksane Zabužko i najznačajnije suvremene ruske književnice Ljudmile Petruševske do francuskog pisca i redatelja Philippea Claudela, austrijskog književnika Josefa Winklera te talijanskog književnika Claudia Magrisa. Osim njih, navela je Vodopija, na sajam su svoj dolazak potvrdili i brojnih hrvatski književnici, publicisti teoretičari i povjesničari poput Miljenka Jergovića, Igora Mandića, Darka Dukovskog i Ognjena Sviličića.

Po njezinim riječima Sa(n)jam knjige u Istri ove godine u žarište događanja postavlja strip, kako je rekla "neopravdano marginalizirani medij u svijetu kulturnih događanja". Tako će u programu "Jučerašnji svijet u stripu" gostovati značajni domaći i inozemni strip crtači i autori grafičkih novela koji obrađuju temu prvog svjetskog rata te povijest 20. stoljeća

"Obljetnički 20. sa(n)jam naglasit će svoj jubilej u gotovo svim tradicionalnim programima kao što su Doručak s autorom, Bertijev program: ljubav na drugi pogled, Suton uz knjigu, Razgovori iza zavjese te Istra ispod kore", rekla je Magdalena Vodopija.

Zadnjega dana Sajma, 14. prosinca održat će se dvije dodjele nagrada - Kiklopa i čitateljske nagrade dr. Ivo Borovečki, dodala je.

Tijekom sajma bit će predstavljene nove knjige, uz ostale, Ante Tomića, Milane Vuković Runjić, Dževada Karahasana, Dragana Velikića, Vjerana Zuppe, Predraga Fincija i Teofila Pančića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

knjige, sajam knjiga, istra