Zagreb

ILI SMANJENJE: Zagrebački ugostitelji traže ukidanje lokalnog poreza na potrošnju

Forum zagrebačkih ugostitelja u organizaciji njihovog Udruženja u Hotelu Esplanade okupio je više od 200 sudionika.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački ugostitelji sa svog su današnjeg foruma poručili da bi bilo u redu da ih se konačno shvati ozbiljno, da budu u rangu s ostalim djelatnostima u Zagrebu te da grad učini sve što može da ih oslobodi ili im bar smanji lokalni porez na potrošnju od 3 posto, komunalnu i brojne druge naknade jer im to unatoč sve brojnijim turistima u Zagrebu otežava poslovanje, investicije, zapošljavanje i prihode.

Forum zagrebačkih ugostitelja u organizaciji njihovog Udruženja u Hotelu Esplanade okupio je više od 200 sudionika, a nakon rasprave definirali su zaključke koje će poslati na Kongres ugostitelja (idući tjedan u Opatiji) te ne sve relevantne adrese.

Jedna od glavnih tema foruma bila je reprezentacija za koju ugostitelji smatraju da im se treba u stopostotnom iznosu priznati kao trošak, što je bilo nekad pa je ukinuto, a što ih, po riječima predsjednika Udruženja ugostitelja Zagreba Nenada Šepeka, često dovodi i u neugodnu situaciju jer proizlazi da ako nekoga počaste u vlastitom restoranu to moraju i platiti.

Ono što su tražili prošle godine, traže i ove i tražit će dok se ne uvaži je ukidanje ili bar smanjenje lokalnog poreza na potrošnju od 3 posto, što im uz stopu PDV-a od 25 posto na piće znatno poskupljuje poslovanje i umanjuje prihode zbog čega teško mogu investirati u prostor, sadržaje, zapošljavanje i edukaciju.

Fiskalizacija jest uvela reda u poslovanje i prihode ugostitelja, ali oni nisu tako veliki koliko se javnosti predstavlja da rastu, jer se pritom ne govori gotovo ništa o porastu svih troškova, a cijene su ostale iste, te da je kupovna moć u Hrvatskoj još uvijek vrlo slaba i u ugostiteljskim objektima se ne troši puno.

Šepek je prisutnoj zamjenici zagrebačkog gradonačelnika Sandri Švaljek kazao da bi volio čuti koliko iznosi turistička potrošnja u Zagrebu, prati li dvoznamenkaste poraste dolazaka i noćenja turista i porast ili stagnacija potrošnje, jer ugostitelji ne primjećuju neki važniji porast prometa i prihoda.

Ugostitelji Zagreba traže i da im se smanje naknade za terase za 30 posto, kao i komunalna naknada odnosno da se koeficijent zone za ugostiteljske objekte smanji sa 10 na 7 posto, koliko je i za druge djelatnosti.

Od države i resornog ministarstva traže da se zakonom definira da učenici strukovnih škola za ugostiteljska zanimanja imaju više prakse, jer se događa da iz škola izlaze potpuno nestručni i nespremni za posao.

Švaljek je kazala da grad podržava ugostitelje i njihovu djelatnost, no s obzirom da će proračun Zagreba za iduću godinu prema dovršenom nacrtu biti znatno manji od ovogodišnjeg, za oko 400 milijuna kuna, teško da će grad moći ispuniti sve zahtjeve pa tako i ugostitelja.

Ono što će sigurno razmotriti je smanjene poreza na potrošnju sa sadašnjih 3 posto, ali za koliko još će se vidjeti. Od toga grad uprihodi oko 24 milijuna kuna pa ako se smanji za bar jedan postotni poen to neće biti veliki udar na prihode grada, a razmotrit će i koeficijent komunalne naknade.

Zamjenik ministra turizma Daglas Koraca poručio je ugostiteljima da su i oni zaslužni za ovogodišnje odlične turističke rezultate u Hrvatskoj i Zagrebu, kao i da će se Ministarstvo do kraja mandata boriti da se stopa PDV-a ponovo smanji s 13 na 10 posto te iduće godine donijeti izmjene zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

porez, ugostitelji, zagreb