Tvrtke

AGONIJA: Radnici Imunološkog bez plaće, u ponedjeljak na Markovu trgu

Unatoč obećanjima, ni ovoga tjedna nisu nam isplaćene plaće za zadnja četiri mjeseca.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Radnici Imunološkog zavoda ni nakon mjesec dana štrajka nisu primili plaće, pa će se u ponedjeljak pridružiti prosvjednom skupu radnika Ine na Markovu trgu i nastaviti štrajk do ispunjenja zahtjeva, odnosno isplate plaća.

Unatoč obećanjima, ni ovoga tjedna nisu nam isplaćene plaće za zadnja četiri mjeseca. Ne znamo od koga još tražiti pomoć, 175 zaposlenih su na rubu egzistencije, suočeni s nagomilanim neplaćenim račnima, ovrhama i uskratom komunalnih usluga, upozorila je u petak Lidija Jagarinec, povjerenica Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske.

Nema pomaka oko dobivanja kredita iz kojeg bi se isplatile zaostale plaće, iako od srpnja intenzivno molimo i tražimo da nam se pomogne, a već se bliži i kraj studenoga, rekla je Jagarinec Hini.

Koliko treba za realizaciju kredita, upitala se, napominjući da banke reklamiraju kredite koji se mogu dobiti za desetak minuta. Imunološki zavod je trgovačko društvo u većinskom vlasništvu države, nije financiran iz državnog proračuna, sva davanja podmiruje iz vlastitih prihoda dobivenih prodajom svojih proizvoda, pa nije jasno zašto ne može dobiti pozajmicu od pet milijuna kuna.

"Vidimo da se Borovu može dati, a Imunološkom zavodu ne, zašto je to tako - ne znamo", kaže Jagarinec.

Nije mogla potvrditi je li krenula prodaja gotovih pripravaka koji mogu u promet nakon što im je nedavno HALMED izdao dozvolu, ni kada će to eventualno biti naplaćeno.

Radi se o krvnim derivatima imunoglobulin i albumin, proizvedenim još prošle godine u razdoblju od svibnja do srpnja. Jagarinec napominje da je u svibnju istekla dozvola za proizvodnju, pa je naknadnom kontrolom utvrđena ispravnost proizvoda i dobiven je certifikat da derivati mogu na tržište.

Što se tiče zahtjeva HALMED-u da ponovno provede inspekciju radnih prostora kako bi Imunološki mogao nastaviti proizvodnju krvnih pripravaka i cjepiva, to još uvijek nije učinjeno unatoč najavi Uprave da će inspekcija biti obavljena sredinom studenog.

Očito još nije sve spremno za inspekciju. Radimo na tome zajedničkim snagama i zato se štrajk provodi u smanjenom opsegu od jednog sata dnevno, kako bismo stigli potrebne prostore dovesti u red, rekla je Jagarinec.

Iz sindikata podsjećaju da je ove srijede umro osnivač Imunološkog zavoda, akademik Drago Ikić, a njegovo nasljeđe sustavno propada zbog nebrige države.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plaće, štrajk, radnici, imunološki zavod