Zagreb

ISTRAŽNI ZATVOR: I Ivica Lovrić može izaći na slobodu uz jamčevinu i odustajanje od dužnosti

Uz jamčevinu od 400 tisuća kuna i odustajanje od obavljanja dužnosti može se braniti sa slobode.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u petak je odredio istražni zatvor za pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivicu Lovrića, ali i odlučio da se uz jamčevinu od 400 tisuća kuna i odustajanje od obavljanja dužnosti pročelnika tijekom istrage može braniti sa slobode.

Osim toga Lovriću je kao mjera opreza izrečena i zabrana pristupa i kontaktiranja sa svjedocima, no odluka još nije pravomoćna, a Uskok je na nju najavio žalbu. To znači da će Lovrić ostati u istražnom zatvoru sve dok izvanraspravno vijeće ne donese konačnu odluku. Potvrdi li to tijelo odluku suca istrage Lovrić će izaći iz Remetinca tek kada sudu donese potvrdu da je uplatio jamčevinu i obeća da će se pridržavati tzv. mjera opreza.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Tonči Petković kazao je da je Uskok Lovrićevo pritvaranje tražio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela, te najavio da će se na jamčevinu žaliti čim odluku dobiju napismeno.

Uz Lovrića su istragom obuhvaćeni Josip Klemm i njegova tvrtka Klemm Security, tvrtka Klokan i njeni vlasnici Tomislav Kolarić i Željko Talinec te voditelj Holdingove podružnice Sportski objekti Dragutin Kosić koji je među osumnjičenima i u aferi Agram.

U izjavi za Hinu Klemm je kazao da nije priveden te da nitko iz Uskoka i policije s njim nije razgovarao. "Dostupan sam svima i vjerujem u pravnu državu i neka oni utvrde je li bilo kakvih nepravilnosti. Moj ugovor s Cibonom bio je transparentan i javan i ja se tu ne skrivam jer je bio napravljenu dobroj vjeri", kazao je Klemm.

Uskok tvrdi da je Klemm, koji je prijavljen tzv. redovnim putem, posudio 550.000 eura za transfer Šarića iz KK Zagreb te da je u dogovoru s Lovrićem koji je tada bio predsjednik Cibone u prosincu 2012. sklopio lihvarski na štetu Cibone, odnosno u korist svoje tvrtke. Klemmu je prema spornom ugovoru pripadalo polovina Šarićeve odštete u slučaju odlaska u drugi klub i kamate od osam posto umanjene za iznos pozajmice, uvećane za pripadajuće kamate te umanjene za 10 posto koliko dobiva agent igrača.

No, pribavljanje velike nepripadne imovinske koristi Klemmovoj tvrtki nije realizirano jer je Cibona, nakon što su članovi Skupštine pribavili pravno mišljenje da se radi o lihvarskom ugovoru, 23. travnja 2014. podnijela "tužbu radi smanjenja obveza na pravičan iznos", uz naznaku vrijednosti spora od 3,5 milijuna kuna, izvijestio je Uskok.

Lovrića se tereti i da je Ciboni omogućio besplatni zakup diskoteke Saloonn na Tuškancu, iako je znao da se o vlasništvu tog objekta vodi sudski spor te da bi se, da nema sudskog spora, za davanje tog objekta u zakup, morao raspisati novi javni natječaj. Potom je kao predsjednik Cibone, tvrdi Uskok, Saloon dao u nezakonit podnajam tvrtki Klokan, čiji su vlasnici Kolarić i Telinac također pod istragom jer nisu plaćali mjesečni najam od 21.571 kunu, čime su na štetu Cibone nezakonito zaradili gotovo 130 tisuća kuna.

Uskok sumnja i da je Lovrić od voditelja Holdingove podružnice Sportski objekti Dragutina Kosića tražio da zaposli petero osoba iz Cibone, koji za ta radna mjesta nisu imali uvjete, a i plaćao ih je Holding.

U Lovrićevu slučaju donesena je ista odluka kao i u istrazi afere Agram u kojoj je u četvrtak zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću nepravomoćno odobren izlazak iz Remetinca uz jamčevinu i zabranu obavljanja gradonačelničke dužnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivica lovrić, sud