A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/robot%20Philae.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Robot Philae šalje slike s kometa ali je upitna njegova daljna misija | Politika+
Znanost

PROBLEMI: Robot Philae šalje slike s kometa ali je upitna njegova daljna misija

Robot se nažalost smjestio u sjenu stijene pa bi se moglo dogoditi da nema dovoljno sunčeve svjetlosti za rad akumulatora.

Piše: p/h

Nakon povijesnog, a problematičnog spuštanja na komet, robot Philae sad je stabilan i šalje slike, ali znanstvenici strahuju da bi mu akumulator mogao otkazati.

 

Robot koji se odvojio od europskog satelita Rosette spustio se u srijedu na komet "67P Čurjumov-Gerasimenko", veliku masu leda i prašine udaljenu oko 510 milijuna kilometara od Zemlje, objavila je Europska svemirska agencija (ESA) iz svoje kontrole leta u Darmstadtu, a prenosi BBC. Slijetanje nije bilo glatko, sonda se dvaput odbila o površinu kometa, prvi put je odletjela kilometar u svemir, a zatim se fiksirala oko kilometar od mjesta na kojem je slijetanje bilo predviđeno.

 

Tim na Zemlji sada prima "sjajne podatke" s nekoliko instrumenata na sondi. Nažalost, smjestio se u sjenu stijene pa bi se moglo dogoditi da nema dovoljno sunčeve svjetlosti za rad akumulatora. Znanstvenici kažu kako je možda moguće rekonfigurirati sletni slop i omogućiti mu "skok" na novu lokaciju, ali dr. Stefan Ulamec, vođa tima za slijetanje, kaže kako možda neće biti dovoljno vremena za tako opasnu operaciju.

 

"Snaga akumulatora ograničena je, a solarni paneli nisu osvijetljeni pa ne znamo točno koliko će akumulator trajati", rekao je voditelj misije Rosette Fred Jansen.

 

Europska svemirska agencija (ESA) koja vodi projekt ušla je time u povijest svemirskog istraživanja jer nijedna misija još nije uspjela spustiti letjelicu na komet. Robot težak stotinjak kilograma morao bi naći informacije o izvornim tvarima koje su stvorile Sunčev sustav prije više od 4,5 milijarda godina te informacije o pojavi vode i života na Zemlji. Očekuje se da će robot Philae prvo fotografirati neobične pejsaže, duboke jame i visoke ledene šiljke.

 

Rosetta je na put sa Zemlje krenula prije punih deset godina, a misija je dosad stajala 1,3 milijarde eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

robot Philae, rosette, esa, slike, akumulator, SONDA