Zagreb

ZAGREB: Svečano otvoren sajam REXPO 2014

Sandra Švaljek je poručila kako je uvjerena da se usprkos aktualnom ekonomskom ozračju, uz dovoljno snage, volje i inventivnosti može nadići pritisak i mogu se ostvarivati pozitivni rezultati.

Piše: PolitikaPlus

Međunarodni sajam investicijskih projekata za Jadransku regiju REXPO Adriatic 2014. svečano je otvoren danas u 16:30 sati, a prisutnima su se obratili Branko Grčić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma Republike Crne Gore, Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, NJ. E. Michéle Boccoz, veleposlanica Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, Magdalena Šoljakova, Senior Country Officer, International Finance Corporation i Oliver Kumrić, partner i osnivač sajma REXPO Adriatic.

 

Pozdravivši sudionike Sajma, zamjenica Švaljek je poručila kako je uvjerena da se usprkos aktualnom ekonomskom ozračju, uz dovoljno snage, volje i inventivnosti može nadići pritisak i mogu se ostvarivati pozitivni rezultati. „Sajam REXPO sjajna je prilika da vidimo konkretne razvojne projekte i nadam se da će mnogi od ovdje prezentiranih zaživjeti i u praksi. Osobito mi je drago što je tema ovog sajma, između ostalih, i hospitality, dakle područje turizma, usluga i svega onog što Hrvatska može staviti kao prioritetni sektor i djelatnost. Imamo konkurentsku prednost u tom sektoru i mislim da ćemo je jako dobro iskoristiti. Radimo na poboljšanju poslovne klime prema modelu Doing Business Svjetske banke, određeni pomaci su napravljeni, vidljiv je i napredak u nekim makroekonomskim pokazateljima, a nadam se da će iduća godina donijeti i preokret u tom smislu, ali ne bez vaše pomoći, već isključivo uz vašu potporu i realizaciju vaših projekata. Stoga vam želim puno uspjeha na ovom sajmu, a organizatorima još jednom čestitam“, poručio je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 

 

 „Ovo je treći po redu sajam REXPO, a ove godine po prvi put se uključio i Grad Zagreb da pokaže svoje ne tako male investicijske potencijale. Kad na jednom mjestu okupimo investitore, developere, dizajnere, arhitekte, inženjere, banke, predstavnik ministarstava, gradova, županija ovako kao što to radi sajam REXPO, onda vjerujem da će se pokrenuti novi projekti, roditi nove ideje i steći nova iskustva. Osobno osjećam tako pozitivnu energiju ovog sajma i vjerujem da dijelimo taj osjećaj. Mislim da smo na pravom mjestu gdje svi zainteresirani mogu postići svoje ciljeve ili im se bar djelomično približiti. Želim svima puno uspjeha, dobre prezentacije, kvalitetne edukacije, konstruktivne rasprave i korisne nove kontakte“, izjavila je Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

 

„Zahvaljujem brojnim sudionicima što su i ove godine prepoznali značaj REXPO Adriatica i upravo naš sajam odabrali kao ključno mjesto susreta u cilju dogovora novih suradnji i najave novih projekata. REXPO Adriatic ponovno se, treći put zaredom, pokazao nezaobilaznim poslovnim događajem, a njegov značaj potvrđuje i više od 1.100 sudionika koji su se registrirali za dolazak na sajam, što ovogodišnje izdanje sajma čini najuspješnijim dosad“, istaknuo je Oliver Kumrić, osnivač i partner sajma REXPO Adriatic.

 

Nakon svečanog otvorenja uslijedila je panel-rasprava na temu „Financijski aspekti investicija – oblici i mogućnosti“, na kojoj su sudjelovali Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj, Marco Sorge, Senior Investment Officer, IFC, Hrvoje Galičić, direktor Sektora kreditiranja HBOR-a te moderator Željko Kardum, financijski stručnjak. U okviru REXPO Foruma tijekom dana održani su i drugi zanimljivi paneli, među kojima se istaknuo najveći ove godine, pod nazivom „Investicijski potencijali prometne infrastrukture u Hrvatskoj“, na kojem su sudjelovali ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša, zamjenik direktora Zračne luke Dubrovnik Luko Vuletić, direktor Zračne luke Split Lukša Novak, ravnatelj Lučke uprave Split Milan Blaževski, direktorica tvrtke ACI Doris Peručić i član Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb David Gabelica.

 

Drugi dan sajma, u srijedu 12. studenog, počinje otvorenjem 8. Međunarodnog franšiznog foruma, koji se ove godine održava u okviru sajma REXPO Adriatic. Na njemu će posjetitelji imati prilike poslušati izlaganja franšiznih stručnjaka iz cijele regije i direktora poznatih hrvatskih i stranih franšiznih brendova te sudjelovati u besplatnim radionicama i poslovnim savjetovanjima s poznatim hrvatskim konzultantima za malo poduzetništvo i franšizno poslovanje. Srijeda je posvećena i REXPO Hospitality Dayu, orijentiranom na sektor HTL (hotels, tourism, leisure), u okviru kojeg će na trima uzastopnim tematskim panelima istaknuti stručnjaci iz svjetske hotelske industrije raspravljati s menadžerima vrhunskih hotelskih brendova, iskusnim investitorima te predstavnicima financijskih i administrativnih institucija. Uz to, bit će dodijeljena i nagrada REXPO Adriatic 2014 New Hotel Award za najbolji novootvoreni hotel u regiji u 2014. godini.

 

REXPO Adriatic 2014. organizira se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, koji je jutros posjetio sajam i kratko se susreo s ulagačima i gospodarstvenicima, te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sajam, rexpo 2014, zagreb