A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/policija-srbija-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Najveći srpski narko-diler uhićen pod optužbom za poreznu utaju | Politika+
Regija

SRBIJA: Najveći srpski narko-diler uhićen pod optužbom za poreznu utaju

U Beogradu je u nedjelju ujutro uhićen Dragoslav Kosmajac, kojeg srbijanska vlast smatra najvećim narko-dilerom u Srbiji i jednim od najvećih trgovaca drogom u regiji.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Beogradu je u nedjelju ujutro uhićen Dragoslav Kosmajac, kojeg srbijanska vlast smatra najvećim narko-dilerom u Srbiji i jednim od najvećih trgovaca drogom u regiji, a na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji MUP-a Srbije akcija je uspoređena sa slučajem Al Capone, budući je Kosmajac uhićen pod optužbom za poreznu utaju, a ne za trgovinu drogom.

Dragoslavu Kosmajcu i još sedmero uhićenih, osumnjičenih za suradnju u kaznenim djelima, tijekom prijepodneva je određen policijski pritvor do 48 sati, a dobili su odvjetnika po službenoj dužnosti, budući u Srbiji već dva mjeseca traje štrajk oko 8.500 odvjetnika.

Kosmajac je uhićen u svojoj kući u Beogradu poslije četvoromjesečne istrage, četvero njegovih suučesnika uhićeno je u Sremskoj Mitrovici, a ostali u Beogradu i svi su državljani Srbije, priopćio je novinarima ministar policije Nebojša Stefanović.

Kosmajca je srbijanski premijer Aleksandar Vučić u lipnju ove godine, priopćavajući odluku o smjenama šefova uprava policije, označio kao najvećeg narko-dilera u Srbiji, ustvrdivši kako u policiji postoje snažni otpori da ga se podvrgne ozbiljnoj istrazi i uhiti.

U vezu s kaznenim djelima i trgovinom drogom dovodili su se i članovi obitelji Kosmajac, ali je ministar policije novinarima jutros rekao da nitko od njih u ovoj akciji nije uhićen i da se istraga temeljila samo na djelima koja se mogu brzo dokazati.

“Koncetrirali smo se na ono što možemo odmah dokazati, u smislu imovine koju posjeduje, a za koju ne postoji dokazi o podrijetlu i porezne prijave. Poslije toga se otvaraju mogućnosti za dalje (istrage)”, rekao je Stefanović, usporedivši slučaj s istragom FBI i uhićenjem Al Caponea zbog utaje poreza.

Uhićeni Dragoslav Kosmajac (61) u policijskom se popisu MUP-a Srbije iz 2001. godine, nazvanom “Bijela knjiga”, navodi kao jedan od najznačajnijih trgovaca drogama, a srbijanski su ga mediji dovodili u svezu s međunarodnim krijumčarima kokaina iz Južne Amerike, Turske, Bugarske i Makedonije, preko Crne Gore i Srbije, za zemlje zapadne Europe.

Kosmajac, unatoč operativnim podacima o trgovini kokainom, nikad zbog toga nije bio uhićen jer policija protiv njega nikad nije imala dovoljno dokaza. Prema tvrdnjama beogradskih medija, važi za osobu s ozbiljnim vezama u kolumbijskim kartelima, i svojevremeno je bio jedan od glavnih suradnika ubijenog vođe zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara te s uhićenim narko-bosom Darkom Šarićem.

Policija je u njegovu kuću, ograđenu visokim zidom i videonadzorom, upala u siječnju ove godine, ali tad nije nađeno ništa osim oružja za koje su dozvolu imali njegova supruga i sin.

Uhićeni Kosmajac u Beogradu ima razgranat posao, od građevinarstva do dječjih vrtića, a putovao je i s putovnicom Slovačke, koju su mu slovačke vlasti proglasile nevažećom, dovodeći u sumnju uvjete pod kojima je dobio državljanstvo Slovačke.

Kosmajac je posjedovao je i biometrijsku putovnicu BiH, izdanu u Trebinju, a federalna televizija BiH, javila je, pozivajući se na podatke policijskih i obaveštajnih agencija, da je državljanstvo BiH stekao protuzakonito, najvjerovatnije na osnovu falsificiranih podataka o prebivalištu iz 1994. godine.

Nakon otvorenih optužbi da trgovinu drogom, Kosmajac je u lipnju pobjegao iz Srbije i jedno vrijeme boravio u Crnoj Gori u koju je, po tvrdnjama srbijanskih medija, ušao kao turist.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DILER, NARKO-DILER, SRBIJA, Dragoslav Kosmajac, POLICIJA