Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Očekuje se mirno trgovanje na kraju tjedna

Najveći promet, gotovo tri milijuna kuna, ostvaren je dionicom Zagrebačke banke, koja se rastom cijene od 2,23 posto, na 35,78 kuna, svrstala među najveće dobitnice.

Piše: PolitikaPlus/hina

Na Zagrebačkoj se burzi i u petak očekuje mirno trgovanje, kao i cijeloga ovoga tjedna, tijekom kojeg su indeksi uglavnom stagnirali uz slab obujam trgovanja, jer nema poticajnih vijesti.

 

Svih sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, očekuje danas stagnaciju Crobexa. Crobex indeks u četvrtak je porastao 0,35 posto, na 1.843 boda, a Crobex10 za 0,16 posto, na 1.052 boda. Ukupni redovni promet bio je 10,3 milijuna kuna viši nego dan ranije, dosegnuvši 20,1 milijun kuna.

 

"Jučerašnji dan na burzi protekao je u relativno mirnom tonu, bez značajnijih objava ili događanja, uz redovni promet dionicama od 11 milijuna kuna, od čega se 6,5 milijuna odnosilo na svega tri dionice. Redom su to Zagrebačka banka, Adris redovna dionica i Auto Hrvatska, dok je Crobex završio s rastom za 0,35 posto", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci. Najveći promet, gotovo tri milijuna kuna, ostvaren je dionicom Zagrebačke banke, koja se rastom cijene od 2,23 posto, na 35,78 kuna, svrstala među najveće dobitnice.

 

Uz promet od 2,4 milijuna kuna, redovna dionica Adris grupe ostvarila je najviši skok cijene, za 4,16 posto, na 374,99 kuna. Milijunski promet ostvaren je i dionicom Auto Hrvatske, a cijena joj je pala za 0,96 posto, na 515 kuna.

 

Od dionica iz Crobexa, najveći rast cijene zabilježili su Kraš za 4,34 posto, Vupik za 3,69 posto i Belje za 2,51 posto. Najviše su, pak, pale cijene dionica Jadroplov (6,35 posto), Viadukt (5,55 posto) te Petrokemija (2,67 posto). Na tjednoj razini indeksi su ponovno stagnirali, tako da je Crobex od početka tjedna zabilježio minus od 0,28 posto, a Crobex10 od 0,01 posto, ističe Obućina. "Nakon prošlotjednih objava izvještaja za treći kvartal, trgovanje se ovaj tjedan odvijalo s manje uzbuđenja te su ulagači u očekivanju važnijih objava od strane domaćih kompanija okrenuti događanjima na stranim burzama. A tu svakako treba izdvojiti izjavu predsjednika Europske centralne banke kako su spremni na dodatne stimulativne programe ukoliko se ukaže potreba", navodi Obućina.

 

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, jer je ulagače ohrabrila poruka Europske središnje banke (ECB) da će uvesti nove poticajne monetarne mjere ako to bude potrebno. Dow Jones ojačao je 0,40 posto, na 17.554 boda, dok je S&P 500 porastao 0,38 posto, na 2.031 bod, a Nasdaq indeks 0,38 posto, na 4.638 bodova.

 

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak blago porasle, nakon četiri dana pada, što se zahvaljuje novim rekordima na Wall Streetu, no trguje se oprezno uoči objave izvješća o zaposlenosti u SAD-u. "Od važnijih makroekonomskih podataka danas se u Europi očekuje objava podataka o njemačkoj i francuskoj industrijskoj proizvodnji, dok je u SAD-u fokus na obraćanju predsjednice Fedaa Janet Yellen i podacima o nezaposlenosti", zaključuje Obućina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice, ulagači, indexi, zagrebačka burza, crobexi, ht dionica, podravka