Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Očekuje se stagnacija, uz veću likvidnost

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje slično trgovanje kao i jučer, obilježeno nešto većem likvidnošću nego proteklih dana i stagnacijom Crobexa.

Piše: PolitikaPlus

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje slično trgovanje kao i jučer, obilježeno nešto većem likvidnošću nego proteklih dana i stagnacijom Crobexa, dok investitori za nove smjernice čekaju vijesti iz domaćeg poslovnog sektora.

 

Od sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast. Crobex indeks ojačao je u srijedu 0,09 posto, na 1.837 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,18 posto, na 1.051 bod. Redovni promet dosegnuo je 9,8 milijuna kuna, što je otprilike 4,8 milijuna kuna više nego dan ranije. Još je dva milijuna kuna ostvareno blok prometom dionicama HT-a, po cijeni od 160 kuna.

 

"Jučerašnji trgovinski dan na burzi obilježile su minimalne promjene indeksa i nešto bolja likvidnost u odnosu na prethodni dan. U fokusu ulagača bile su dionice HT-a i Podravke, koje su jedine imale milijunski promet", kaže Jozo Leko, broker u Societe Generale Splitskoj banci. Slično trgovanje očekuje i danas. Dionicom HT-a ostvareno je jučer 3,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 0,41 posto na 159 kuna. Slijedi dionica Podravke s prometom od 1,98 milijuna kuna i padom cijene za 0,31 posto, na 307 kuna.

 

Solidan promet i rast cijene ostvarile su još dionice Atlantic grupe i Đuro Đaković Holdinga. Dionica Đure Đakovića poskuila je 4,9 posto, na 36,75 kuna, uz promet od 391 tisuću kuna, dok je dionicom Atlatnica ostvaren promet od 366 tisuća kuna, pri čemu joj je cijena ojačala 0,52 posto, na 1.008 kuna.

 

"Solidan interes ulagača privukla je i dionica Hotela Maestral, nakon informacije o pristizanju više neobvezujućih ponuda za privatizaciju te hotelske kuće", ističe Leko. Cijena te dionice porasla je 1,49 posto, na 340 kuna, uz promet od 344 tisuće kuna. Na europskim je tržištima, pak, jučer vladao pozitivan sentiment. Londonski FTSE indeks porastao je 1,32 posto, na 6.539 bodova, njemački DAX 1,63 posto, na 9.315 bodova, a francuski CAC 1,89 posto, na 4.208 bodova.

 

"Nakon pada uzrokovanog smanjenim procjenama rasta gospodarstava eurozone, većina dioničkih indeksa jučer je porasla po objavi dobrih poslovnih rezultata nekolicine kompanija, a investitori su pozitivno reagirali i na ishod američkih izbora za Kongres. S druge strane, zanemarili su PMI indekse uslužnog sektora u zemljama eurozone i Kine koji su bili slabiji od očekivanja, kao i razočaravajući promet u maloprodaji eurozone", navodi Leko.

 

I na Wall Streetu je jučer vladalo pozitivno raspoloženje uslijed objave boljih od očekivanja podataka o zapošljavanju od strane američkih privatnih poslodavaca, dodaje Leko. Dow Jones porastao je 0,58 posto, a S&P 500 za 0,57 posto, pa su ti indeksi dosegnuli nove rekordne razine.

 

"Budući da su poslodavci zaposlili 230 tisuća, umjesto očekivanih 220 tisuća novih radnika, objava tog podatka shvaćena je kao daljnje stabiliziranje tržišta rada", zaključuje Leko.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tržište, ulagači, zagrebačka burza, dionice, crobexi