Kultura

NAJAVA: 'Kristofor Kolumbo' Miroslava Krleže u ZKM-u 22. studenoga

Kristofor Kolumbo za Krležu je simbol odbacivanja staroga i težnje novome, vizija nadčovjeka.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) sezonu nastavlja u subotu 22. studenoga premijerom predstave "Kristofor Kolumbo" Miroslava Krleže u režiji Renea Medvešeka, "muškom" pričom o potrazi za novim svjetovima, idejama i idealima.

Kristofor Kolumbo za Krležu je simbol odbacivanja staroga i težnje novome, vizija nadčovjeka koji je spreman odvesti čovječanstvo u novu budućnost. Kroz njega Krleža preispituje mogu li snažni pojedinci i snažni karakteri mijenjati svijet oko sebe, ali i u kolikoj je mjeri čovječanstvo uopće spremno krenuti u apsolutnom smjeru "novoga".

Kako se ističe u najavi, Krležinu ekspresionističku dramu iz 1918. o posljednjoj olujnoj noći prije otkrića Novog Kopna prema kojem plovi admiralska lađa Santa Marija, Medvešek postavlja kao veliku ansambl predstavu u kojoj je okupio gotovo cijeli muški dio ZKM-ova ansambla.

Polazeći od teze da "Kolumbu nije stalo do kopna, nego do zvijezda", redatelj postavlja pitanja poput "što nam znači deklarativni napredak i jesmo li zaista spremni za Novo koje uvijek podrazumijeva promjenu" te "je li on čovjek kojemu možemo vjerovati i za kojim treba ići u vremenu u kojem su nestale moralne vertikale i u kojima je teško pronaći prave vrijednosti", stoji u najavi.

"U današnjici koja ne poznaje vizionare, Krležin i Medvešekov moreplovac Kristofor Kolumbo postaje figura koja, zagledana u zvijezde, čuje - unatoč zaglušujuće pjesme svojih pijanih mornara - kristalno čist zvuk novog doba", dodaje se.

Naslovnu ulogu tumači Krešimir Mikić, a u predstavi još glume Zoran Čubrilo, Petar Leventić, Danijel Ljuboja, Maro Martinović, Frano Mašković, Pjer Meničanin, Sreten Mokrović, Filip Nola, Damir Šaban, Jasmin Telalović i Kristijan Ugrina.

Krležinu "tragediju genija u kojoj je vizionarstvo pojedinca suprotstavljeno koristoljublju, okrutnosti, ludilu i smrtnom strahu mase" dramaturški je obradila Jelena Kovačić, scenografkinja je Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, a scensku glazbu potpisuje Matija Antolić.

"Riječ je o fascinantnoj 'muškoj' priči o potrazi za drugim svjetovima, idejama i idealima koja će oduševiti zaigranošću, maštovitošću i nesvakidašnjom energijom", ističe se u najavi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kazalište, zkm, miroslav krleža, Kristofor Kolumbo