Hrvatska

DER SPIEGEL: Angela Merkel: David Cameron se približava točki bez povratka

'Prvi puta Cameron gura svoju zemlju prema točki bez povratka po pitanju njezine pripadnosti Europskoj uniji, prema točki s koje se Berlin ne može više boriti za zadržavanje Velike Britanije u okrilju EU-a.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je svog britanskog kolegu Davida Camerona da se govorom o imigraciji približio točki s koje nema povratka s Europskom unijom, prenosi njemački tjednik Der Spiegel od ponedjeljka.

"Prvi puta Cameron gura svoju zemlju prema točki bez povratka po pitanju njezine pripadnosti Europskoj uniji, prema točki s koje se Berlin ne može više boriti za zadržavanje Velike Britanije u okrilju EU-a", piše časopis koji se poziva na vladine izvore.

Jedna vladin izvor navodi ograničenje broja građana koji ulaze u Veliku Britaniju, kao prvi kamen spoticanja, jer je sloboda kretanja osoba jedno od temeljenih prava građana zemalja članica EU-a.

Merkel je navodno rekla Cameronu u sklopu summita prošlog mjeseca u Bruxellesu da taj prijedlog krši načela Unije, piše Spiegel.

Prema časopisu Merkel i Cameron nisu razgovarali o dodatnih 2,1 milijardi eura koje je Bruxelles tražio do 1. prosinca za europski proračun 2014., traženje koje je britanski premijer ocijenio "neprihvatljivim".

Cameron želi ograničiti imigraciju u Veliku Britaniju. Najavio je do 2017. održavanje referenduma o zadržavanju zemlje u EU-u ukoliko pobijedi na parlamentarnim izborima u svibnju 2015.

U razgovoru u listopadu za britanski list The Sunday Times Merkel je već upozorila da partneri Velike Britanije neće tolerirati zadiranja u temeljena prava slobode kretanja u sklopu EU-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, david cameron, angela merkel, eu, njemačka