Hrvatska

PREDSJEDNIK ZA POLITIKAPLUS: POGLEDAJTE VIDEO Ivo Josipović: Očekujem bolje izvršavanje zakona kojima se štite branitelji!

'Popravlja se investicijska klima, za očekivati je i nova radna mjesta.'

Piše: Branko Čović
'Od sutrašnjeg sastanka u Hrvatskom saboru očekujem da doprinese smirivanju tenzija. Da to bude korak prema boljem izvršavanju postojećih zakona kojima se štite branitelji i da na neki način otvori stalni dijalog braniteljske populacije i šire društvene zajednice, posebno političkih struktura.'

U kratkom razgovoru za portal PolitikaPlus, predsjednik Ivo Josipović osvrnuo se na sutrašnji Okrugli stol o pravima hrvatskih branitelja u Hrvatskom saboru, kao i na najnovije izvješće Svjetske banke o uvjetima poslovanja "Doing Business 2015".

 

- Od sutrašnjeg sastanka u Hrvatskom saboru očekujem da doprinese smirivanju tenzija. Da to bude korak prema boljem izvršavanju postojećih zakona kojima se štite branitelji i da na neki način otvori stalni dijalog braniteljske populacije i šire društvene zajednice, posebno političkih struktura, poručuje predsjednik i dodaje.

 

- Znam, možda prvi korak neće biti dovoljan, treba će još razgovora, strpljenja i spremnosti za razgovor. Jer, razgovor je temelj svake demokracije i uspješnog društva. Zato, zahvaljujem svima koji sudjeluju na tom sastanku i mislim da rade dobru stvar, kazao je Josipović za PolitikaPlus.

 

U izvješću Svjetske banke o uvjetima poslovanja "Doing Business 2015" Hrvatska je među 189 zemalja zauzela 65. mjesto. Time je napredovala za dva mjesta u odnosu na izmijenjeni lanjski plasman po novoj metodologiji, dok je prije te izmjene i uvođenja nove metodologije Hrvatska u izvješću "Doing Business 2014" bila na 89. mjestu.

 

- Evo, konačno imamo dobre vijesti kada je u pitanju gospodarstvo. Vidjeli smo da je Hrvatska skočila značajan broj mjesta na ovoj listi, ali još važnijim se čini podatak da je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj bilo četiri puta više direktnih investicija nego u cijeloj 2013. godini. To znači da se ipak popravlja investicijska klima kod nas, da možemo očekivati nova radna mjesta, da možemo očekivati neke bolje ukupne gospodarske rezultate, uvjeren je predsjednik. No, ipak upozorava.

 

- Naravno, ovi dobri pokazatelji nisu ni približno ono što sve priželjkujemo i očekujemo. Želimo puno veći rast, puno više posla. Na ovim dobrim rezultatima treba čestitati reformama koje su dovele do njih i neka budu motiv i inspiracija za još odlučnije napore na planu reformi i poboljšanja stanja u gospodarstvu, zaključio je predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za portal PolitikaPlus.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

reforme, prosvjed, branitelji, ivo josipović