A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/djuro-glogoski-190.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO REPORTAŽA Đuro Glogoški: Ne odustajemo od naših zahtjeva | Politika+
Hrvatska

OKRUGLI STOL: VIDEO REPORTAŽA Đuro Glogoški: Ne odustajemo od naših zahtjeva

'Nećete nam više gaziti dostojanstvo, nećete više gaziti po grobovima naših poginulih.'

Piše: Branko Čović, Hina
Navevši kako dobivaju potpore mnogih građana iz cijele zemlje, istaknuo je da su branitelji i građani uvijek bili jedno, a to će i ostati. Glogoški je kazao i da su prihvatili poziv predsjednika Hrvatskog sabora da dođu u Sabor te će u četvrtak u 12 sati 100-postotni hrvatski ratni invalidi tamo doći pješke kako bi pokušali naći rješenje problema.

Predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški poručio je s današnjeg okruglog stola da ne odustaju od svojih zahtjeva za smjenom ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića.

Glogoški je na okruglom stolu u šatoru prosvjednika ispred Ministarstva branitelja rekao da zahtijevaju i donošenje ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u kojem će im biti vraćena sva prava i obaveze u nadležnosti Ministarstva branitelja te donošenje ustavnog zakona u kojem će biti svi hrvatski branitelji i u kojem ih više nitko neće dirati bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti.

Hrvatskim građanima poručio je da ne prosvjeduju zbog svojih mirovina i prava već zbog onog što vlasti čine prema braniteljima i Domovinskom ratu. "Nećete nam više gaziti dostojanstvo, nećete više gaziti po grobovima naših poginulih", poručio je Glogoški uz buran pljesak okupljenih branitelja u punom šatoru.

Navevši kako dobivaju potpore mnogih građana iz cijele zemlje, istaknuo je da su branitelji i građani uvijek bili jedno, a to će i ostati. Glogoški je kazao i da su prihvatili poziv predsjednika Hrvatskog sabora da dođu u Sabor te će u četvrtak u 12 sati 100-postotni hrvatski ratni invalidi tamo doći pješke kako bi pokušali naći rješenje problema.

Smatra da je bilo dosta toplih riječi svih predstavnika nadležnih institucija te je vrijeme da se s riječi prijeđe na djela u situaciji kad se gube životi branitelja, kad oni pokušavaju suicide te kad ih je sve više u bolnicama.

"Ono što se sinoć dogodilo ovdje svaki dan se događa u Hrvatskoj, ali očito da nitko ne vidi što se događa", upozorio je. Dodao je i da bi se nekome otvorilo oči sve to se trebalo dogoditi na jednom mjestu.

"Kod naših zahtjeva ostajemo i ne odustajemo", naglasio je Glogoški, zahvalivši svim Zagrepčanima, građanima Hrvatske i dijaspori koji im u svemu tome pomažu.

Podsjetivši kako je došlo do prosvjeda hrvatskih branitelja koji već deveti dan štrajkaju ispred Ministarstva branitelja, Glogoški je cinično zahvalio "na dolasku na okrugli stol" predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki te premijeru Zoranu Milanoviću koji su dobili pljesak i zvižduke okupljenih branitelja.

Pri tome je pročitao njihova pisma isprike i pozive da dođu na razgovore u njihove urede, te Milanovićevu poruku da neće smijeniti ministra branitelja Predraga Matića jer se u svom mandatu uvijek kao vukovarski branitelj zauzimao za prava branitelja koja se nisu niti će se smanjivati.

Okruglom stolu nazočila je izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Đurđica Pralas koja je izrazila zadovoljstvo što će u četvrtak branitelji doći u Sabor i tamo nastaviti dijalog kako bi našli rješenje njihovih problema.

Na skupu je bio i izaslanik Predsjednika Republike Vinko Kovačić koji je izrazio sućut zbog smrti braniteljice Nevenke Topalušić. Rekao je i da će njihove poruke prenijeti i predsjedniku Josipoviću rekavši da su branitelji uvijek dobro došli u Uredu predsjednika.

"Kad odlučite da ćete doći gore, i ako to odlučite, vrata su vam uvijek otvorena", kazao je ocjenivši da problemi hrvatskih branitelja nisu materijalne prirode već odnos prema Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima.

Na novinarsko pitanje je li ovo uvertira za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenog i dvije kolone, Glogoški je odgovorio da nema nikakve uvertire te da to pitanje treba postaviti u Vukovaru jer oni sad imaju prečega posla.

Istaknuo je i da su branitelji zbog odnosa institucija države i pojedinaca prema Domovinskom ratu spontano izašli na ulicu te da su na razgovore spremni nakon smjena koje traže.

U prepunom šatoru uz ostale su potporu došli dati admiral Davor Domazet Lošo, HDZ-ovi saborski zastupnici Josip Đakić i Zvonimir Milas, članovi saborskog Odbora za ratne veterane, liječnik Slobodan Lang i nogometaš Josip Šimunić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branitelji, Đuro Glogoški, prosvjed