A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/Philip%20Hammond.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Britanija će na islamske borce primjenjivati srednjovjekovni zakon iz 1351. | Politika+
Svijet

MINISTAR : Britanija će na islamske borce primjenjivati srednjovjekovni zakon iz 1351.

Velika Britanija mogla bi pribjeći primjeni srednjovjekovnog zakona iz 1351. i optuživati svoje građane za izdaju ako se pridruže Islamskoj državi (IS) u Iraku i Siriji

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Velika Britanija mogla bi pribjeći primjeni srednjovjekovnog zakona iz 1351. i optuživati svoje građane za izdaju ako se pridruže Islamskoj državi (IS) u Iraku i Siriji, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond.

 

Britanski premijer David Cameron upozorio je da je IS, koja je zauzeo velike dijelove teritorija Iraka i Sirije, velika prijetnja Velikoj Britaniji, a policija i obavještajne službe tvrde da je na djelu povećanje potencijalno smrtonosnih zavjera.

 

Sigurnosni izvori smatraju da se oko 500 Britanaca - većinom podrijetlom muslimanskih doseljenika - bori na strani IS-a u Iraku i Siriji, iako bi stvarna brojka mogla biti mnogo veća, a sigurnosne službe brine mogućnost da oni koji se vrate izvedu napad na britanskom tlu.

 

Hammond je kazao da svaki britanski građanin koji je izrazio odanost IS-u može potpadati pod Zakon o izdaji iz 1351., usvojen tijekom vladavine kralja Edvarda III. "Vidjeli smo izjave ljudi da su se obvezali na odanost tzv. Islamskoj državi. To postavlja pitanje oko njihove odanosti ovoj zemlji i oko toga je li počinjeno kazneno djelo izdaje", izjavio je Hammond u četvrtak u parlamentu.

 

Najveća kazna za izdaju po britanskom je zakonu doživotni zatvor, a do 1998. je bila smrt. Zadnja osoba koja je u Velikoj Britaniji obješena zbog izdaje bio je William Joyce, propagator nacističke Njemačke, koji je vodio radijske emisije za Veliku Britaniju i bio smaknut 1946.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, islamska država, zakon