Tvrtke

PORAZNO: Više od 8.500 poduzetnika ne isplaćuje plaće svojim radnicima

Riječ je o poduzetnicima koji su tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Porezna uprava objavila je danas na svojim mrežnim stranicama ažurirani popis poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće svojim radnicima i najnoviji podaci pokazuju da plaće ne isplaćuje ukupno 8.502 poduzetnika sa 33.130 zaposlenih.

Na danas objavljenom popisu poreznih obveznika/poslodavaca koji, prema dostupnim podacima, ne isplaćuju plaće za razdoblje obračuna od siječnja do kolovoza ove godine, nalazi se 6.804 pravnih osoba s 28.113 zaposlenih te 1.698 fizičkih osoba odnosno obrtnika neisplatitelja plaća koji imaju 5.017 zaposlenih.

Riječ je o poduzetnicima koji su tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa bez isplate plaće.

Na današnjem popisu čak je i više poslodavaca nego na prvom popisu nazvanom popis 'srama', kojeg su Porezna uprava i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavili 15. srpnja, kao i popisima neisplatitelja plaća objavljenim sredinom kolovoza i sredinom rujna.

Na prvom je popisu sredinom srpnja bilo 7.038 poduzetnika - 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika koji nisu isplaćivali plaće svojim radnicima, a taj je broj do sredine rujna porastao na ukupno 7.907 - 6.327 pravnih i 1.580 fizičkih osoba.

No, iz Porezne uprave napominju kako popisi poreznih obveznika/poduzetnika koji ne isplaćuju plaće nisu usporedivi iz razloga što se kod svake nove objave popisa povećava broj razdoblja za koje se podaci iskazuju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nema plaća, plaće, poduzetnici