Mojbiz

MINISTAR: Mrsić: Mirovine se neće dirati, ali probijanja proračuna neće biti

Dodao je kako je na ministrima da na drugim pozicijama nađu uštede u proračunu koji će omogućiti isplatu plaća.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas u Puli da se u rebalansu proračuna mirovine neće dirati jer su ionako male, no da probijanja proračuna neće biti te da svi ministri trebaju naći uštede, ali da će prosvjetari dobiti plače za prosinac.

"Mirovine u Hrvatskoj su male i nema prostora za smanjenja mirovina", odgovorio je Mrsić na upite novinara hoće li u rebalansu proračuna doći i do rezanja mirovina.

Ministar rada i mirovinskog sustava danas je na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" održao savjetovanje o provedenim reformama u području radno-socijalnog zakonodavstva.

Odgovarajući na upite također je rekao da će prosvjetari dobiti plaće za prosinac, a da ministar Mornar i svi ministri moraju naći uštede u svojim proračunima i da sigurno nema probijanja državnog proračuna.

"Prosvjetari će dobiti plaću. Ministar Mornar kao i svi ministri moramo naći određene uštede u samim svojim proračunima s ciljem da ljudi dobiju svoje plaće", odgovorio je Mrsić.

Dodao je kako je na ministrima da na drugim pozicijama nađu uštede u proračunu koji će omogućiti isplatu plaća, te da sigurno "nema probijanja proračuna i ne možemo se zadužiti više nego što smo planirali za ovu godinu".

Na novinarsko pitanje hoće li to biti moguće bez monetizacije autocesta, Mrsić je rekao kako su u tijeku velike rasprave o tome, dodavši da "treba sjesti i razmotriti sve opcije koje stoje na raspolaganju i upoznati javnost s jednim, drugim i trećim scenarijem".

Ustvrdio je da su Hrvatske autoceste "visoko zadužene", i da "sredstava bez daljnjeg zaduživanja za otplatu tih kredita nema".

Dodao je da u svemu tome treba slijediti jedna rasprava gdje ćemo, kako je kazao, svi sjesti za stol i početi razmišljati o tome gdje Hrvatska ide, koja nam je vizija i što nas očekuje u budućnosti.

Smatra da HAC ima previše zaposlenih i da treba ići u restrukturiranje. "Hoće li biti otpuštanja ne znam, to ovisi o samom poslovodstvu", ustvrdio je ministar Mrsić.

Govoreći o reformama te o novom ZOR-u, Mrsić je kazao da je na razini Ministarstva osnovana radna skupina koja se sastoji od predstavnika Ministarstva, sindikata, poslodavaca te Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) s ciljem da se utvrde i lociraju problemi u provođenju samog Zakona o radu.

"Uz sve to, izmjenama Zakona o radu želimo vratiti ugovorni odnos između radnika i poslodavca tako što će se maknuti iz uporabe Pravilnik o radu koji pogoduje poslodavcima, a ubuduće će se plaća regulirati samo na temelju Ugovora o radu ili Kolektivnog ugovora", rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mirovine, mirando mrsić, plaće