Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Jesu li dobitonosne prodaje pri kraju?

Od 25 sastavnica Crobexa, cijena njih šest je stagnirala, pet porasla, a svih ostalih pala, pri čemu najviše Atlantske plovidbe i Jadroplova.

Piše: PolitikaPlus/hina

Iako se Crobex indeks nakon pet dana korekcije spustio na najnižu razinu u zadnjih mjesec dana, teško je procijeniti jesu li dobitonosne prodaje pri kraju, a analitičari i danas na Zagrebačkoj burzi očekuju oprezno trgovanje, uz nisku likvidnost.

 

Svih sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobex indeksa. Crobex indeks oslabio je jučer 0,85 posto, na 1.864 boda, što je njegova najniža razina od 15. rujna. U proteklih pet trgovinskih dana pao je 3,23 posto. Crobex10 spustio se, pak, jučer 1,06 posto, na 1.066 bodova. Redovni promet iznosio je 9,4 milijuna kuna, što je oko 600 tisuća kuna manje nego u petak. Jedina dionica s milijunskim prometom bila je dionica Valamar Riviere, kojom se trguje na MTP-u. Promet tom dionicom iznosio je 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je blago porasla, za 0,05 posto, na 20,18 kuna.

 

Gubitnike je predvodila dionica Atlantske plovidbe kojoj je, uz gotovo 916 tisuća kuna prometa, cijena pala za 4,08 posto, na 331,90 kuna. Znatnije je pala i cijena dionice Jadroplova, gotovo 8 posto, na 105,22 kuna. Dionicom HT-a promet je pak, iznosio 713,4 tisuće kuna, a cijena joj je pala za 0,61 posto, na 161,14 kuna.

 

"I jučer je nastavljeno ispuhivanje optimizma na domaćem tržištu. Od 25 sastavnica Crobexa, cijena njih šest je stagnirala, pet porasla, a svih ostalih pala, pri čemu najviše Atlantske plovidbe i Jadroplova", kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria. Iako je Crobex pao već pet dana zaredom, Harambašić Nereau kaže da je teško procijeniti jesu li dobitonosne prodaje pri kraju. "Očekujem danas oprezno trgovanje i nastavak niske likvidnosti, koja se ponovno vratila na tržište nakon pojačane rujanske aktivnosti investitora", zaključuje Harambašić Nereau.

 

A na inozemnim burzama ne vlada dobro raspoloženje. Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks pao više od 1 posto, zabilježivši najveći trodnevni pad još od kraja 2011. godine, jer ulagače zabrinjava usporavanje rasta svjetskog gospodarstva i novi slučaj ebole u SAD-u. S&P 500 potonuo je 1,65 posto, na 1.874 boda, Dow Jones za 1,35 posto, na 16.321 bod, a Nasdaq indeks 1,46 posto, na 4.213 bodova. Jutros su i na Tokijskoj burzi cijene dionica oštro pale, dok su na drugim azijskim tržištima porasle, nakon oštrog pada posljednjih tjedana, jer su investitori procijenili da su se ponovno stvorile nove prilike za kupnju dionica.

 

Smjer cijena dionica na europskim burzama danas će, među ostalim, ovisiti o podacima o industrijskoj proizvodnji u eurozoni u kolovozu i ZEW indeksu povjerenja investitora u Njemačkoj u listopadu

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ulagači, crobexi, zagrebačka burza, dionice, tržišta