Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Crobex bi mogao nastaviti pozitivni niz

Moguć je i danas nastavak blagog uspona Crobexa. Ipak, to ponajviše ovisi o likvidnosti, odnosno nastavku dotoka svježeg kapitala na burzu.

Piše: PolitikaPlus/hina

Crobex indeks Zagrebačke burze i danas bi mogao blago ojačati, već sedmi dan zaredom, nastavi li se pojačana aktivnost investitora, koji su jučer najviše ulagali u dionice turističkog sektora.

 

Od sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 1 porast, a 1 pad. Crobex indeks porastao je jučer blagih 0,16 posto, na 1.912 bodova, nastavivši uspon šesti trgovinski dan uzastopno. Crobex10 je ojačao 0,11 posto, na 1.093 boda, ojačavši peti dan zaredom, pa su oba indeksa na najvišim razinama u zadnjih 16 mjeseci. Redovni promet iznosio je solidnih 25,2 milijuna kuna, no to je ipak otprilike 6 milijuna manje nego u petak.

 

„Na početku tjedna na domaćem tržištu vidjeli smo nastavak pojačane aktivnosti investitora. Posebno veseli što je svih sedam dionica s milijunskim prometom ostvarilo rast cijena, što ukazuje na snažan apetit za ulaganjem u dionice“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austra. Kako dodaje, u fokusu investitora bile su turističke dionice, pri čemu je Crobexturist indeks porastao čak 5,57 posto. Najveći promet, gotovo 2,7 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Valamar Adria Holdinga, čija je cijena porasla za 3,84 posto, na 257,52 kune. Po likvidnosti slijedi dionica Liburnia Riviera Hotela, s 2,1 milijun kuna prometa, uz porast cijene za 0,80 posto, na 3.760 kuna.

 

Promete veće od 1,6 milijuna kuna zabilježile su dionice HT-a, s rastom cijene za 1,80 posto, na 163 kune, te povlaštena Adris grupe, kojoj je cijena ostala na 355 kuna. Najveća dobitnica bila je dionica Hotela Imperial, sa cjenovnim rastom od 14,89 posto, na 540 kuna. Znatnije su porasle i cijene dionica Čakovečkih mlinova, za 6,67 posto, Varteksa, za 5,79 posto, Viadukta, za 5,73 posto, te Hotela Maestral, za 3,70 posto.

 

Znatniji pad cijene, pak, zabilježile su dionice Petrokemije, za 2,48 posto, Maistre, za 2,41 posto, te Ine, za 1,25 posto. „Moguć je i danas nastavak blagog uspona Crobexa. Ipak, to ponajviše ovisi o likvidnosti, odnosno nastavku dotoka svježeg kapitala na burzu“, ocjenjuje Harambašić Nereau. A na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica znatno pale jer su ulagače pokolebali slabiji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta nekretnina, što je otvorilo pitanje tempa rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

 

Dow Jones oslabio je 0,62 posto, na 17.172 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,80 posto, na 1.994 boda, a Nasdaq indeks 1,14 posto, na 4.527 bodova. Unatoč tome, na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, jer je ulagače ohrabrilo bolje nego što se očekivalo izvješće HSBC banke, prema kojemu je PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u rujnu porastao s 50,2 na 50,5 bodova, što je odagnalo strahovanja od oštrog usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, dionice, crobexi, tržišta