Svijet

ZASTAVA: Novi Zeland želi ukloniti Union Jack sa svoje zastave

Vrijeme da se ukloni oznaka britanske zastave, popularno zvane Union Jack, s novozelandske zastave jer simbolizira nekadašnju kolonijalnu vlast

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Novozelandski premijer izjavio je u ponedjeljak nakon izborne pobjede svoje stranke desnog centra kako je vrijeme da se ukloni oznaka britanske zastave, popularno zvane Union Jack, s novozelandske zastave jer simbolizira nekadašnju kolonijalnu vlast te planira o tome raspisati referendum.

 

John Key, koji je za sebe rekao da je "gorljivi pristaša promjene", izjavio je da želi "ubrzati stvari" i raspisati referendum već 2015. Premijer je i ranije želio preinačiti nacionalnu zastavu pa je zagovarao da se na nju unese srebrni znak paprati, inače dobro poznat navijačima rugbija prema nacionalnom timu All Blacks.

 

Znak paprati već se prepoznaje kao simbol Novog Zelanda baš kao što je javorov list simbol Kanade, rekao je John Key.

 

Novozelandska zastava ima britansku zastavu u lijevom uglu na plavoj podlozi te četiri zvijezde koje simboliziraju Južni križ, konstelaciju zvijezda vidljivu samo s Južne polutke. Prvi je put bila uporabljena 1869., a službeno je prihvaćena 1902.

 

Protivnici promjena ističu da su brojni Novozelanđani dali život braneći tu zastavu i svaka bi promjena potamnila sjećanje na njih.

 

Onima koji žele ukloniti Union Jacka smeta prevelika sličnost sa zastavama bivših britanskih kolonija, primjerice Australijom.

 

Nacionalna stranka Johna Keya apsolutna je pobjednica parlamentarnih izbora održanih u subotu. Uspije li premijer sam sastaviti vladu bit će mu to prvi put i najavio je da neće zaboraviti male stranke s kojima je bio povezan u prethodna dva mandata te im je obećao predložiti neka mjesta u novoj vladi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novizeland, velika britanija, zastava