A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/david-cameron-099.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO David Cameron: Pitanje neovisnosti Škotske riješeno za generaciju | Politika+
Svijet

OSVRT: VIDEO David Cameron: Pitanje neovisnosti Škotske riješeno za generaciju

'Ne može biti sporova, ponovljenih izbora, čuli smo volju škotskog naroda.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Britanski premijer David Cameron izjavio je u petak da je presretan rezultatom škotskog referenduma i naglasio da je pitanje škotske neovisnosti "riješeno za generaciju".

"Ova rasprava je riješena za generaciju ... rezultat je jasan. Ne može biti sporova, ponovljenih izbora, čuli smo volju škotskog naroda", rekao je Cameron ispred svoje rezidencije u Downing Streetu.

Nakon prebrojanih rezultata iz 31 od 32 škotska izborna okruga, pristaše zajednice s Ujedinjenim Kraljevstvom imaju matematički nedostižnu prednost od 1,91 milijuna glasova prema 1,53 milijuna za neovisnost.

Cameron, čiji bi ostanak na dužnosti premijera bio ugrožen da su Škoti glasali za izlazak iz zajednice, najavio je da će nacrt novog zakona koji će Škotskoj dati veće ovlasti biti objavljen u siječnju i poručio da je rezultat utro put donošenju novog uravnoteženog ustavnog rješenja za cijelu Veliku Britaniju, uključivo Englesku.

"Kao što će Škotska glasovati odvojeno u škotskom parlamentu o svojim porezima i potrošnji tako će i Engelska, Wales i Sjeverna Irska moći glasovati o tim pitanjima (na svom području). I sve se to mora provesti u tandemu sa Škotskom i u isto vrijeme kada će se rješavati to pitanje za Škotsku".

Vođa Konzervativne stranke, Cameron je Škotskoj, koja već ima svoj parlament, obećao veće ovlasti u poreznoj politici i potrošnji, a to su obećanje dali i čelnici drugih dviju vodećih političkih stranaka.

Cameron se i izravno obratio Škotima pošto ga je vođa tabora za izlazak iz zajednice, Alex Salmond nazvao u petak i priznao poraz, kako bi ponovio svoja obećanja o većoj autonomiji, prenosi agencija AFP.

"Za one u Škotskoj koji su skeptični kad je riječ o ustavnim obećanjima, reći ću vam: već smo prebacili neke ovasti pod ovom vladom i to ćemo učiniti ponovno. Tri unionističke stranke obvezale su se dati dodatne ovlasti škotskom parlamentu. To ćemo i ispuniti", ponovio je Cameron.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

škotska, david cameron