A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/sff%2020.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Otvoren 20. Sarajevo Film Festival, publici će ponuditi 247 filmova | Politika+
Kultura

SFF: Otvoren 20. Sarajevo Film Festival, publici će ponuditi 247 filmova

Posebni gost ceremonije otvaranja 20. SFF-a bio je sada već čuveni meksički glumac Gael Garcia Bernal koji u "Pasjoj ljubavi" igra naslovnu ulogu.

Piše: PolitikaPlus

Dvadeseti Sarajevo Film Festival (SFF) otvoren je u petak navečer projekcijama filmova "Pasja ljubav" redatelja Alejandara Gonzaleza Inarritua, omnibusa "Mostovi Sarajeva" čiji su autori trinaest europskih redatelja te islandskog ostvarenja "O konjima i ljudima" koje je režirao Benedikt Erlingsson.

 

Ovogodišnje jubilarno izdanje najznačajnije regionalne filmske smotre do 23. kolovoza publici će ponuditi rekordnih 247 filmova iz 60 država kroz 19 programskih cjelina a organizatori očekuju kako će ih pogledati i više od 100 tisuća ljubitelja filmske umjetnosti. Posebni gost ceremonije otvaranja 20. SFF-a bio je sada već čuveni meksički glumac Gael Garcia Bernal koji u "Pasjoj ljubavi" igra naslovnu ulogu.

 

Zanimljivost je da je taj film neposredno nakon što je nastao već ranije prikazan na SFF-u u njegovim "pionirskim godinama" na što je podsjetio i njegov direktor Mirsad Purivatra. "Bernal je u međuvremenu postao slavan sa statusom filmske zvijezde", kazao je Purivatra na otvaranju izražavajući zadovoljstvo činjenicom što je Bernal gost jubilarnog SFF-a.

 

Bernalu su organizatori uručili nagradu "Počasno srce Sarajeva" za izvanredni doprinos filmskoj umjetnosti. "'Srce Sarajeva' pripada i tebi jer ovo je i tvoja kuća", kazao je Purivatra. S tek nekoliko riječi na hrvatskom jeziku poput "dobra večer" i "drago mi je što sam ovdje" Bernal je kazao kako je "Pasja ljubav" doživjela neočekivani uspjeh pri čemu je za njega posebno iznenađenje i uspjeh tog ostvarenja u Sarajevu.

 

"Kinematografija je univerzalni jezik i veliko je zadovoljstvo biti ovdje", poručila je meksička filmska zvijezda sarajevskoj publici.

 

Priznanje "Počasno srce Sarajeva" ove su godine dobili i dizajnerica i redateljica Agnes B. (Agnes Trouble) za potporu razvitku SFF-a te bosanskohercegovački redatelj Danis Tanović. Projekcije filmova u okviru natjecateljskih programa počinju od subote a u kategoriji igranog filma prvi će biti prikazan film hrvatske redateljice Andree Štake "Cure - život druge".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sarajevo, film festival, sff