Zagreb

REAKCIJA: Evo što HSLS kaže na postavljanje novih 60 kamera u Zagrebu

'Instaliranjem novih 60 kamera na novih 20 lokacija čime se ukupan broj kamera popeo na 268 kamera narušena je ravnoteže između potrebe za ostvarivanjem sigurnošću građana i prava na zaštitu privatnosti građana.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Današnjim puštanjem u rad novih 60 kamera na novih 20 lokacija ukupan broj kamera umreženih u gradski Centar za video nadzor pogrešno parkiranih vozila, zaštitu od grafita i očuvanje javnog reda popeo se na 288 kamera.

 

Zagrebački HSLS podržava postavljanje kamera koje su u funkciji razvoja grada a ujedno mogu poslužiti  kao snažan alat prevencije kriminaliteta i pomoć policiji u razrješenju počinjenih kaznenih djela.

 

Međutim, instaliranjem novih 60 kamera na novih 20 lokacija čime se ukupan broj kamera popeo na 268 kamera narušena je ravnoteže između potrebe za ostvarivanjem sigurnošću građana i prava na zaštitu privatnosti građana.

 

Kada je riječ o kamerama na javnim površinama, zagrebački HSLS smatra da privatnost građana ne može biti ugrožena, ali različitim zloupotrebama može biti ugroženo  ljudsko dostojanstvo i  osobni podaci građana do kojih se kamerama može doći.

 

Stoga, opetovano ističemo prijedlog gradonačelniku Milanu Bandiću da omogući samim građanima kontrolu video nadzora javnih površina na način da osnuje Vijeće za građansku kontrolu Grada Zagreba. Na taj način ostvarit će cjelovitu demokratizaciju video nadzora javnih površina ali i pravo građana da promatraju one koji promatraju njih.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREB, KAMERE, HSLS