Energetika

NA SJEDNICI VLADE: Ivan Vrdoljak: Do 2020. za petinu smanjiti potrošnju struje

Hrvatska Vlada prihvatila je danas Treći nacionalni akcijski plan energetske učinkovitosti do 2016. godine, izrađen sukladno direktivi EU.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska Vlada prihvatila je danas Treći nacionalni akcijski plan energetske učinkovitosti do 2016. godine, izrađen sukladno direktivi EU o energetskoj učinkovitosti kojom se od država članica traži da svake tri godine izrade planove s mjerama ostvarivanja ciljeva ušteda energije u neposrednoj potrošnji.

 

Cilj je smanjenjiti potrošnju električne energije za petinu, odnosno 20 posto do 2020. godine, objasnio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na sjednici Vlade. Vlada je poduprla Program energetske obnove komercijalnih nestambenih zgrada do 2020. godine s detaljnim dvogodišnjim planom energetske obnove. Vlada je prihvatila izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatski branitelja iz Domovinskog rata u 2013. Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ navela je da je lani za branitelje ukupno isplaćeno šest milijardi kuna, od čega 695 milijuna za korisnike trajnih novčanih prava.

 

Izmjenjena je Tarifa upravnih pristojbi Zakona o upravnim pristojbama, odnosno izjednačena novčana pristojba za sklapanje braka i životnog partnerstva. Dvjesto kuna plaćat će se i za sklapanje braka i životnog partnerstva, upola manje, sto kuna, stajat će sastavljanje zapisnika prijave namjere sklapanja braka, odnosno životnog partnerstva.

 

Vlada je prihvatila predloženu odluku o donošenju Prostornog plana Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje. To je četvrti prostorni plan za parkove prirode, do kraja mandata donijet će planovi za preostale, rekla je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

 

Kvaliteta zraka u Sisku stalno se poboljšava, kazao je zamjenik ministra zaštite okoliša Hrvoje Dokoza izvješćujući Vladu o rezultatima praćenja kvalitete zraka u tom gradu. Na dvije mjerne postaje zrak je bio prve kategorije u odnosu na sve mjerne parametre, rekao je Dokoza.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

energija, vlada ivan vrdoljak, sjednica vlade