Burze

IZVJEŠČE: Zagrebačka burza: Stagnacija u očekivanju financijskih izvješća

Očekuje se stagnacija Crobexa, a u fokus investitora postupno će ulaziti financijska izvješća domaćih kompanija, koja bi mogla utjecati na trgovanje.

Piše: PolitikaPlus/hina

 Na početku tjedna na Zagrebačkoj se burzi očekuje stagnacija Crobexa, a u fokus investitora postupno će ulaziti financijska izvješća domaćih kompanija, koja bi mogla utjecati na trgovanje.

 

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 1,82 posto, na 1.838 bodova, najvišu razinu od 3. rujna prošle godine, kada je na zatvaranju bio 1.840 bodova. Crobex10 skočio je također 1,82 posto, na 1.049 bodova, najvišu razinu od 11. lipnja prošle godine, kada je iznosio 1.052 boda. U petak, ponajviše zahvaljujući skoku cijene Ine za gotovo 14 posto i Petrokemije za 10 posto, Crobex je porastao 1,85 posto, a Crobex10 čak 3,44 posto.

 

Redovni promet iznosio je 54 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna više nego tjedan dana prije.

 

„Zahvaljujući odličnoj izvedbi tržišta u petak, ponajviše dionice Ine, Crobexi su prošloga tjedna porasli 1,8 posto. Među tjednim dobitnicama ističu se dionice onih kompanija uz koje se vežu privatizacijske priče“, ističe Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci. Među najvećim dobitnicama bile su dionice Končar Elektroindustrije i Petrokemije, nakon što je Vlada odlučila prodati udjel u Končaru od 22,82 posto, ili 586.926 dionica, putem javne dražbe ili blok transakcija na Zagrebačkoj burzi.

 

Sredstvima od prodaje dionica Končara Vlada planira dokapitalizirati Petrokemiju. Dionica Petrokemije poskupila je 12,8 posto, na 44 kune, dok je cijena Končara porasla 4,7 posto, na 719,17 kuna.

 

„Znatno je porasla i cijena dionice Ericssona Nikole Tesle, a valja istaknuti da je u petak ostvarila pozitivni niz 10. trgovinski dan zaredom“, navodi Augustinović. Cijena te dionice skočila je prošloga tjedna 7,27 posto, na 1.505 kuna, uz 5,5 milijuna kuna. Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, s 9,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 5,4 posto, na 154,96 kuna. Tako se vratila iznad razine na kojoj je uoči ex-dividend datea 6. svibnja, kada je bila korigirana na niže za iznos dividende.

 

„U fokus domaćih investitora postupno će ovoga tjedna dolaziti financijska izvješća domaćih kompanija, pa će i trgovanje na domaćem tržištu prvenstveno biti pod utjecajem ostvarenih rezultata“, navodi Augustinović. I na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, unatoč geopolitičkim napetostima u Ukrajini i na Bliskom istoku, jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta gospodarstva i dobrim poslovnim rezultatima kompanija. Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,9 posto, dok je S&P 500 porastao 0,5, a Nasdaq indeks 0,4 posto. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,6, a pariški CAC 0,4 posto.

 

„Iako su najvažniji svjetski burzovni indeksi prošloga tjedna porasli, na tržištu raste i oprez uslijed zaoštravanja sukoba u Pojasu Gaze te napetih odnosa između zapadnih zemalja i Rusije nakon rušenja civilnog zrakoplova u istočnoj Ukrajini“, kaže Augustinović. Investitori su na oprezu i zbog komentara Feda o visokim valuacijama na dioničkim tržištima. „Tržišta na ovim cjenovnim razinama održavaju dobri poslovni rezultati kompanija, koji će i ovoga tjedna biti u fokusu, ponajprije američkih tehnoloških divova“, zaključuje Augustinović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobex, dionice, zagrebačka burza, tržišta