Svijet

PRIOPĆENJE NJEMAČKE VLADE: Merkel i Putin žele međunarodnu istragu civilnog zrakoplovstva o padu zrakoplova

Dogovor je da treba provesti međunarodnu i neovisnu istragu pod vodstvom Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO) ..

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorili su se da treba provesti međunarodnu i neovisnu istragu pod vodstvom Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO) o padu malezijskog zrakoplova u Ukrajini, objavila je u subotu njemačka vlada.

 

U telefonskom razgovoru dvoje se čelnika usuglasilo da međunarodnom neovisnom povjerenstvu, pod vodstvom ICAO-a, treba brzo omogućiti pristup mjestu nesreće zrakoplova Malaysia Airlines na istoku Ukrajine kako bi se razjasnile okolnosti pada i odnijela tijela unesrećenih, navodi njemačka vlada u priopćenju. Kremlj je naveo da je "dvoje čelnika inzistiralo na važnosti objektivne i precizne istrage". Merkel je rekla da istragu treba voditi Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva (ICAO), piše u priopćenju Kremlja. Kancelarka je pozdravila namjeru Rusije da u istragu uključi jednog svojeg predstavnika.

 

Berlin je također dodao da se dvoje čelnika složilo da hitno treba održati sastanak Kontaktne skupine u kojoj se nalaze predstavnici Ukrajine, Rusije i Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) kako bi dogovorili prekid vatre.

 

U tom priopćenju više nije bilo termina "separatisti", koji se nalazio u prvom priopćenju, objavljenom 45 minuta prije ovoga. U prvom priopćenju stajalo je da se treba održati izravan sastanak kontaktne skupine (u kojoj su predstavnici Ukrajine, Rusije, OESS-a) sa separatistima.

 

Kancelarka je ponovo tražila od predsjednika Putina da izvrši pritisak na separatiste u tu svrhu, dodaje njemačka vlada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

angela merkel, vladimir putin, zrakoplov, zrakoplovna nesreća, ukrajina, rusija