Burze

IZVJEŠĆE: Zagrebačka burza: Očekuje se stagnacija indeksa na kraju tjedna

Uz skroman promet, Crobex je jučer oslabio gotovo jedan posto, ponajviše pod utjecajem snažnog pada cijene Ine od 12 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ponajviše zbog oštrog pada cijene dionice Ine, jučer su Crobexi na Zagrebačkoj burzi znatno pali, izbrisavši sve dobitke od početka tjedna, dok se danas očekuje njihova stagnacija uz slabiji intenzitet trgovanja jer zasad nema novih važnijih vijesti.

 

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex je jučer pao 0,96 posto, na 1.805 bodova, a Crobex10 2,36 posto, na 1.014 bodova. Jučerašnjim padom oba indeksa izbrisala su dobitke od početka tjedna. Sada je Crobex nepromijenjen u odnosu na početak tjedna, dok je Crobex10 u minusu od 1,55 posto. Redovni dionički promet dosegnuo je jučer 9,7 milijuna kuna, otprilike isto kao i dan ranije. „Uz skroman promet, Crobex je jučer oslabio gotovo jedan posto, ponajviše pod utjecajem snažnog pada cijene Ine od 12 posto. U fokusu investitora bile su dionice SN Holdinga i Končar elektroindustrije, koje su jedine zabilježile milijunske promete“, kaže Marko Oluić, broker u Podravskoj banci.

 

Na malom prometu, cijena dionice Ine potonula je jučer 12,25 posto, na 3,510 kuna. Novi list danas piše da je MOL definitivno odlučio prodati svoj udio od 49 posto u Ini, a jedini zainteresirani za kupnju je ruski Gazprom. Između ostaloga, piše i da bi Vlada, kao vlasnik 44 posto udjela u Ini, teško mogla zaustaviti gašenje domaćih rafinerija uoči dolaska Rusa, kao mogući preduvjet njihovog ulaska u Inu, dogovoren s MOL-om.

 

Pozivajući se na upućene u stav hrvatskih pregovarača u pregovorima s MOL-om, Novi list piše i da će Vlada na novog strateškog partnera pristati samo ako on pristane na zadržavanje dvaju hrvatskih rafinerija. U tom je slučaju Vlada spremna novom partneru prodati još i 19 posto svojih dionica, odnosno u Ini zadržati samo kontrolni paket od 25 posto plus jednu dionicu. Najveći promet imala je jučer dionica SN Holdinga, 2,2 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 1,3 posto, na 234,99 kuna. Milijunski promet ostvaren je i dionicom Končar elektroindustrije, 1,75 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 4,13 posto na 706 kuna, zahvaljujući odluci Vlade o prodaji udjela od 22,82 posto u toj kompaniji tj. 586.926 dionica putem javne dražbe ili blok transakcija na Zagrebačkoj burzi.

 

Početna prodajna cijena biti će zadnja prosječna dnevna cijena, postignuta 1 dan prije održavanja dražbe. U slučaju da se ne prodaju sve dionice putem javne dražbe, preostale neprodane dionice će se prodati putem redovne trgovine na burzi. Sredstvima od prodaje dionica Končara Vlada planira dokapitalizirati Petrokemiju. Cijena dionice te kutinske kompanije porasla je jučer 4 posto, na 40 kuna. „Danas očekujem nastavak slabije aktivnosti na tržištu, a nešto aktivnije trgovanje može se očekivati kada se intenziviraju objave poslovnih izvješća domaćih kompanija za drugo tromjesečje“, zaključuje Oluić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, dionice crobex, tržište