Hrvatska

PREGOVORI: Zoran Milanović: Za Mimicu ćemo tražiti utjecajan resor

Koji će resor dobiti, ovisit će o pregovorima. Tražit ćemo nešto gdje ima utjecaja, nekakvog djelatnog i financijskog utjecaja..

Piše: p/h

 Hrvatski premijer Zoran Milanović potvrdio je da je hrvatski kandidat za povjerenika u Europskoj komisiji ponovno Neven Mimica, a da će resor koji će on dobiti ovisiti o pregovorima.

 

"Koji će resor dobiti, ovisit će o pregovorima. Tražit ćemo nešto gdje ima utjecaja, nekakvog djelatnog i financijskog utjecaja, ali, kao što znate, to traže i drugi", rekao je Milanović po dolasku na summit EU-a, na kojem će čelnici zemalja članica razgovarati o imenovanjima na čelu europskih institucija, prije svega o kandidatima za dužnosti visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku i predsjednika Europskog vijeća.

 

Čelnici 28 zemalja članica u srijedu navečer se okupljaju na izvanrednom summitu na kojem bi trebali izabrati barem visokog predstavnika, jer je on ujedno i potpredsjednik Europske komisije te stoga mora proći postupak saslušanja u Europskom parlamentu kao i ostali povjerenici. S druge strane, izbor novog predsjednika Europskog vijeća može još čekati i ne isključuje se mogućnost da se u rujnu sazove novi summit na kojem bi se o tome odlučivalo.

 

No, postoji mogućnosti da na ovom summitu ne bude odluke ni o jednom položaju, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel. "Vrlo je moguće da ovo bude samo početna rasprava i da se danas ne donesu odluke", rekla je Merkel po dolasku na summit. Milanović je rekao da podržava dansku premijerku Helle Thorning-Schmidt za predsjednicu Europskog vijeća. "S obzirom da je spominjana kao kandidatkinja, bez obzira što dolazi iz zemlje koja nije u eurozoni, mislim da je to osoba koja je u stanju raditi taj posao, a dolazi iz moje stranačke grupacije", rekao je Milanović.

 

Dio zemalja, na čelu s Francuskom, protivi se imenovanju Thorning-Schmidt na tu dužnost, jer njezina zemlja nije u eurozoni. Dobiju li socijalisti mjesto predsjednika Europskog vijeća, onda bi dužnost visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku trebala pripasti europskim pučanima, čime bi seisključila mogućnost da na to mjesto bude imenovana talijanska ministrica vanjskih poslova Federaca Mogherina, koja se spominje kao najizgledniji kandidat, a čijem se imenovanju protive baltičke zemlje. Milanović je rekao da bi mjesto predsjednika Europskog vijeća trebalo pripasti socijalstima i demokratima.

 

"Moje je stajalište da bi grupacija socijalista i demokrata trebala dobiti mjesto predsjednika Europskog vijeća, nakon što je mjesto predsjednika Europske komisije pripalo Europskoj pučkoj stranci, koja je na europskim izborima pobijedila tijesnom većinom", rekao je Milanović. Milanović je rekao da očekuje da će se o sastavu Komisije dugo pregovorati.

 

"Što se tiče sastava Komisije, bit će kako se dogovorimo, a očito ćemo se dugo dogovarati. Tu je i mjesto visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, ali i mjesto potpredsjednika za gospodarstvo, što je po meni važnije mjesto od visokog predstavnika za vanjsku politiku", rekao je hrvatski premijer.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, neven mimica, eu, europski parlament, ep, financije