4kotača

ZAMJENA: BMW povlači 1,6 milijuna automobila zbog zračnih jastuka

Odluka se odnosi na automobile serije 3 proizvedene između svibnja 1999. i kolovoza 2006.

Piše: PolitikaPlus/hina/Reuters

Njemački proizvođač automobila BMW objavio je u srijedu da povlači 1,6 milijuna automobila diljem svijeta radi zamjene suvozačkih zračnih jastuka koje je izradila tvrtka Takata Corp. jer mogu eksplodirati i ozlijediti putnike.

 

Odluka se odnosi na automobile serije 3 proizvedene između svibnja 1999. i kolovoza 2006. Dok BMW povlači vozila s tržišta SAD-a na zahtjev američkih vlasti, glasnogovornik tvrtke Dave Buchko objavio je da je kompanija odlučila povući sve automobile tog modela proizvedene između 2000. do 2006. jer možda imaju isti problem. Zahtjev Američke uprave za sigurnost cestovnog prometa iz lipnja odnosi se i na vozačke i suvozačke zračne jastuke. Najnovije povlačenje nadovezuje se na prošlogodišnje povlačenje 240.000 automobila diljem svijeta zbog istog razloga. "Smatramo da je iz opreza potrebno povući sve automobile i zamijeniti suvozački zračni jastuk", rekao je Buchko.

 

Zračne jastuke proizvodi japanska tvrtka Takata, a zbog problema s njima u proteklih je pet godina u svijetu povučeno dvanaest milijuna automobila. Odluka američkih vlasti odnosi se i na Hondu, Toyotu, Nissan, Mazdu, Subaru, Mitsubishi, Ford i Chrysler, ali zasad nisu poznati podaci o broju vozila koje će povući ti proizvođači.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

japan, zračni jastuci, bmw, autoindustrija