Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: U FOKUSU: Azijske burze porasle drugi dan zaredom, euro ojačao

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje jučerašnjem rastu indeksa na Wall Streetu.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje jučerašnjem rastu indeksa na Wall Streetu, dok je tečaj eura ojačao.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,8 posto. Burzovni indeksi u Singapuru i Australiji pali su, pak, između 0,1 i 0,2 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu se Dow Jones indeks vratio iznad psihološki važne razine od 17.000 bodova, što se zahvaljuje najavama preuzimanja u zdravstvenom sektoru i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima Citigroupa.

 

Međutim, najveću podršku tržištu već godinama pružaju niske kamatne stope u najvećim svjetskim gospodarstvima. Stoga će ulagači pažljivo pratiti izvješće predsjednice američke središnje banke Janet Yellen u Kongresu.

 

„Tržište očekuje da će ostati pri svojem stajalištu da će monetarna politika ovisiti o oporavku američkog gospodarstva i tržišta rada“, kaže Hirokazu Kabeya, strateg u tvrtki Daiwa Securities. Sve je jasnije da će Fed programe kupnje hipotekarnih i državnih obveznica ukinuti u listopadu, čime tržište gubi dio podrške, no povećanje ključnih kamata ne očekuje se prije drugog polugodišta iduće godine. Na tržišta jutros nisu osjetnije utjecali bolji nego što se očekivalo podaci o rastu kreditiranja u Kini. Nakon slabog početka godine, posljednjih se mjeseci rast kineskog gospodarstva stabilizirao, zahvaljujući ciljanim poticajnim mjerama tamošnjih vlasti. A na valutnim se tržištima euro stabilizirao, nakon što je krajem prošloga tjedna bio pod pritiskom zbog financijskih problema vodeće portugalske banke, što je izazvalo strahovanja od nove krize u toj perifernoj članici eurozone.

 

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,3620 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3605 dolara. Cijena europske valute porasla je i u odnosu na japansku, s jučerašnjih 137,90 na 138,30 jena. I dolar je ojačao prema 'japancu', pa je njegov tečaj dosegnuo 101,60 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,40 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tokyo, azijske burze, tržišta, kina