Mojbiz

RAZLIKE: U Britaniji plaće izvršnih direktora 160 puta veće od plaća radnika

Prosječna plaća izvršnog direktora porasla je u 2013. na 4,5 milijuna funta, s 4,1 milijun godinu dana prije.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Godišnje plaće izvršnih direktora u Britaniji bile su lani 160 puta veće u odnosu na prosječnu plaću radnika, dok su prije 15 godina bile veće 'samo' 60 puta, pokazalo je najnovije istraživanje instituta High Pay Centre.

Prema istraživanju provedenom među kompanijama sastavnicama londonskog FTSE 100 indeksa, prosječna plaća izvršnog direktora porasla je u 2013. na 4,5 milijuna funta, s 4,1 milijun godinu dana prije, dok bi ove godine mogla dosegnuti gotovo šest milijuna funta, pokazalo je to istraživanje.

Istraživanja je također utvrdilo da je srednja plaća u kompanijama obuhvaćenih istraživanjem lani iznosila 3,9 milijuna funta, što predstavlja tek blago povećanje u odnosu na 3,8 milijuna u 2012. godini.

Prosječna plaća koju kompanije planiraju isplatiti direktorima u 2014. godini za ostvareni planirani poslovni rezultat iznosi 3,4 milijuna funta, dok bi izvršni direktor u slučaju postizanja maksimalnog rezultata mogao zaraditi i do 5,8 milijuna funta, pokazalo je to istraživanje.

U institutu ističu kako dioničari i dalje podupiru visoke plaće izvršnih direktora, unatoč novim pravilima koja im omogućuju da ih ne podupru u glasovanjima na godišnjim skupštinama dioničara. U listopadu prošle godine stupila su na snagu nova pravila koja dioničarima kompanija s izlistanim dionicama nalažu obvezno glasovanje o plaćama direktora.

Nova pravila, po ocjeni tog instituta, nisu imale većeg efekta. Britanskoj vladi stoga poručuju da poduzme dodatne mjere kojima bi se smanjio jaz u plaćama.

"Takve brojke pokazuju da nova pravila nisu dovoljna da se najviše plaće dovedu na razumne, poštene, odnosno proporcionale razine", kazala je direktorica instituta Deborah Hargreaves u osvrtu na rezultate najnovijeg istraživanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plaće, direktori, velika britanija, radnici