Svijet

OŠTRO UPOZORENJE: Moskva prijeti Kijevu: Još jedno gađanje granice i snositt će te posljedice

Djelovanje ukrajinskih snaga je grubo kršenje temeljnih načela međunarodnog prava..

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Moskva je u četvrtak uputila prosvjed Kijevu nakon što su ukrajinske snage topništvom gađale jedan granični prijelaz između dviju zemalja i upozorila na to da će slične akcije izazvati "posljedice".

 

"Rusija kategorički prosvjeduje i zahtijeva da se zaustavi vatra na njezin teritorij", navelo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. "U slučaju ponavljanja takvih aktivnosti, svu odgovornost za njihove posljedice snosit će vlasti u Kijevu", dodaje se. Moskva navodi da je granični prijelaz Gukovo bio na meti topničke vatre ukrajinskih snaga, koje se na istoku bore s proruskom oružanom pobunom.

 

"Djelovanje ukrajinskih snaga je grubo kršenje temeljnih načela međunarodnog prava", ističe se u priopćenju, uz napomenu da se u vrijeme napada u blizini tog prijelaza nalazilo oko 230 izbjeglica iz Ukrajine.

 

Rusko ministarstvo naglašava da "srećom nije bilo žrtava" i da su izbjeglice evakuirane na sigurno mjesto. Moskva se više puta žalaila na činjenicu da su granični prijelazi bili metama topničke vatre s ukrajinskog teritorija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rusija, ukrajina, granica, moskva, kijev, vojska