Burze

DNEVNO IZVJEŠĆE: Zagrebačka burza: Moguć nastavak pozitivnog raspoloženja

Moguć nastavak pozitivnog raspoloženja, dok bi u fokusu ulagača mogla biti dionica Podravke.

Piše: PolitikaPlus
Na domaćem tržištu očekujem danas nastavak pozitivnog sentimenta. Pritom bi u fokusu investitora mogla biti dionica Podravke, nakon što je uspjela restrukturirati veliki dio svog duga po povoljnijim uvjetima, najavivši i da će im sada neke mete za preuzimanje biti prihvatljivije

Na Zagrebačkoj burzi danas je moguć nastavak pozitivnog raspoloženja, dok bi u fokusu ulagača mogla biti dionica Podravke, nakon što je objavljeno da je kompanija uspjela restrukturirati veliki dio svog duga po povoljnijim uvjetima.

 

Od šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju, a 1 porast Crobexa. Crobex indeks ojačao je jučer 0,49 posto, na 1.805 bodova, vrativši se tako nakon 5 trgovinskih dana ponovno iznad psihološki važne granice od 1.800 bodova. Crobex10 porastao je, pak, 0,33 posto, na 1.027 bodova. Redovni promet iznosio je 9,7 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i u petak.

 

Milijunski promet ostvaren je samo dionicama HT-a, 2,74 milijuna kuna. Cijena joj je prekinula 3-dnevni negativni niz, ojačavši 0,27 posto, na 147,5 kuna.

 

Najveći skok cijene među likvidnijim izdanjima ostvarila je dionica Đuro Đaković Holdinga, za 18 posto, na 41,3 kune. Ta kompanija najavila je u petak dokapitalizaciju za najviše 194,2 milijuna kuna.

 

„Na domaćem tržištu očekujem danas nastavak pozitivnog sentimenta. Pritom bi u fokusu investitora mogla biti dionica Podravke, nakon što je uspjela restrukturirati veliki dio svog duga po povoljnijim uvjetima, najavivši i da će im sada neke mete za preuzimanje biti prihvatljivije“, ističe Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria. Podravka je s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i tri komercijalne banke - Erste Group, Raiffeisen Bank International i Unicredit Bank Austria sklopila sindicirani ugovor o kreditiranju u iznosu od 73,4 milijuna eura. Time će, kako su jučer izvijestili iz te kompanije, refinancirati postojeće kreditne obveze uz znatno nižu kamatnu stopu te prolongirane rokove dospijeća.

 

A Luka Ploče jučer je objavila da je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) donio odluku da se 84.547 dionica Luke Ploče, što čini 19,98 posto udjela u temeljnom kapitalu, proda putem burze. Te dionice u vlasništvu su Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

 

Krajem prošloga tjedna, objavljeno je i da će država prodati oko 3,5 posto dionica HT-a.

 

„Najavljena prodaja udjela mogla bi pridonijeti pozitivnom ozračju, a zasigurno i većoj aktivnosti na burzi. Veća aktivnost mogla bi se nastaviti sve do kraja mjeseca, kada se očekuje objava financijskih izvješća domaćih kompanija za drugo tromjesečje“, zaključuje Harambašić Nereau. Od poslovnih vijesti, mediji pišu da Adris grupa razmišlja o mogućem partnerstvu s nekom od stranih kompanija za svoj duhanski biznis. Takva nagađanja raspirio je nedavni posjet kineske delegacije TDR-ovoj tvornici u Kanfanaru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, dionice, ht, podravka, crobex