A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazaliste-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nagrađene studentske predstave na sceni Amadeo u Zagrebu | Politika+
Kultura

PRIZNANJA: Nagrađene studentske predstave na sceni Amadeo u Zagrebu

Nagradu su ravnopravno podijelile predstave '1981'. u izvedbi Akademije za gledališče, radio, film in televizijo iz Ljubljane i "Kabanica" Umjetničke akademije iz Osijeka.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na 1. međunarodnom festivalu Akademija dramskih umjetnosti na sceni Amadeo u Zagrebu najboljima su proglašene studentske predstave iz Ljubljane i Osijeka.

Nagradu su ravnopravno podijelile predstave "1981". u izvedbi Akademije za gledališče, radio, film in televizijo iz Ljubljane i "Kabanica" Umjetničke akademije iz Osijeka.

U konkurenciji su bile kazališne akademije iz Ljubljane, Osijeka, Rijeke, Tuzle i Zagreba, a nove generacije studenata i diplomanata Akademija dramskih umjetnosti izvrsno su odigrale pripremljene predstave, navodi stručni žiri koji je prosuđivao o predstavama i izvođačima.

Žiri su činili Višnja Rogošić, viša asistentica na Katedri za teatrologiju i dramatologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Sead Đulić, kazališni redatelj i dramski pedagog, umjetnički ravnatelj Mostarskog teatra mladih 1974. i dramski umjetnik Dean Krivačić.

Za ljubljansku predstavu "1981.", ostvarenu prema djelu Simone Semenič, žiri se odlučio zato što je donijela dojmljivi raspon kazališne i metakazališne kreativnosti na redateljsko-dramaturškoj razini koju je glumačka izvedba popratila zavidnom spremnošću da se "glumcu" pridruži "performer" u besprijekornoj timskoj igri. Tematski, pak, "1981". ozbiljno se posvetila prošlosti koja nas je sve odredila i koju smo živjeli preskačući pukotine što će se pretvoriti u provalije.

Diplomski projekt u potpunosti je opravdao svoj simbolički prijelaz na profesionalnu razinu uspjevši s puno humora povezati izvedbenu vještinu sa sadržajnim smislom, stoji u obrazloženju žirija.

Predstava "Kabanica" osječke Umjetničke akademije, po mišljenju žirija, razigrala je ozbiljnost Gogoljeva narativnog predloška demonstrirajući bogatstvo siromašnoga kazališta koje s lakoćom žonglira kreativnim funkcijama scenskih predmeta te ih iz kostima premeće u rekvizite, iz rekvizita u scenografiju, a iz scenografije u lutke.

Svečano otvorenje Scene Amadeo bit će sutra, 1. srpnja, koncertom Arsena i Matije Dedića u atriju Hrvatskoga prirodoslovnoga muzeja u Demetrovoj a u slučaju kiše, koncert se seli u kazalište Kerempuh izvijestili iz Scene Amadeo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predstava, studentske predstave, scena amadeo