A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/david-cameron-130.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Britanci ne vjeruju da će David Cameron moći reformirati EU | Politika+
Hrvatska

SKEPTICIZAM: Britanci ne vjeruju da će David Cameron moći reformirati EU

''Možda je prerano reći da vjerojatno nećemo dobiti te reforme.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Britanci su pesimistični kad je riječ o mogućnostima njihova premijera Davida Camerona da izbori reforme Europske unije koje smatra nužnima da bi Velika Britanija ostala u Uniji, pokazuje nova anketa čiji su rezultati objavljeni u nedjelju.

Ispitivanje YouGov-a objavljeno je dva dana nakon Cameronova neuspjeha da spriječi imenovanje Jean-Claudea Junckera za predsjednika Europske komisije.


Junckerovu kandidaturu podržalo je u petak na summitu u Bruxellesu 26 šefova i država vlada EU-a, a samo dvojica su bila protiv, Cameron i mađarski premijer Viktor Orban.

Samo sedam posto ispitanika drži da će Cameronovo protivljenje Junckeru koristiti u pregovorima o redefiniranju britanskih odnosa s EU-om.

Gotovo 42 posto Britanaca smatra da Cameron neće uspjeti vratiti ovlasti iz Bruxellesa, a 29 posto ih očekuje da će mu to uspjeti u tek nekoliko manje važnih pitanja, po ispitivanju provedenom u četvrtak i petak na gotovo dvije tisuće ljudi.

I sam Cameron priznao je u petak da će mu biti "teže" izboriti reforme EU-a za koje se zauzima zbog njegova nepokolebljiva protivljenja Junckeru, kojeg smatra prevelikim federalistom.

"Možda je prerano reći da vjerojatno nećemo dobiti te reforme", rekao je u nedjelju za BBC britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Britanski oporbeni laburisti i euroskeptični UKIP ocjenjuju da je Cameron u petak bio "izoliran" i "ponižen", no vlada slučaj Juncker nastoji prikazati kao dokaz njegove dosljednosti u obrani britanskih interesa.

Hague je podsjetio na druge britanske inicijative u zadnje dvije godine, primjerice Cameronovo nastojanje da se smanji europski proračun i njegov veto 2011. na fiskalni pakt.

"Svi u Europi mogu sada konstatirati da kada premijer kaže da neće popustiti, on ne popusti, ostaje vjeran svojim stajalištima", kazao je.

Ispitivanje YouGov-a pokazalo je da bi u slučaju referenduma 39 posto Britanaca glasovalo za ostanak u EU, a 37 posto za izlazak, dok je 18 posto još neodlučno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, david cameron