A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/david-cameron-130.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Britanski mediji: O ponižavajućem porazu Camerona i izlasku iz EU | Politika+
Hrvatska

GUBITNIK: Britanski mediji: O ponižavajućem porazu Camerona i izlasku iz EU

Cameron slomljen-Ujedinjeno Kraljevstvo polako se približava izlasku iz EU-a

Piše: p/h
Britanska oporbena Laburistička stranka, koja je podržala Camerona u njegovu protivljenju Junckerovoj kandidaturi, okrivila je premijerovu lošu diplomaciju i nesposobnost stvaranja saveza za njegov "ponižavajući poraz".

Velika Britanija se približava izlasku iz Europske unije nakon ponižavajućeg poraza premijera Davida Camerona koji nije uspio blokirati imenovanje Jeana-Claudea Junckera za predsjednika Europske komisije, izvijestili su u subotu britanski mediji.

 

Čak je i uglavnom proeuropski list Independent upozorio na povećanu vjerojatnost da Britanija izađe iz EU-a naslovom "Cameron slomljen-Ujedinjeno Kraljevstvo polako se približava izlasku iz EU-a". Novine su podijeljene oko toga je li Britaniji bolje biti u "sjajnoj izolaciji", a neke pišu da će Cameronu nakon ovog poraza biti teže ispregovarati uvjete britanskog članstva u EU. Međutim, svi se slažu da je Cameron pretrpio "ponižavajući poraz" te da bi mogli porasti izgledi za izlazak Britanije iz EU-a.

 

Imenovanje Junckera, bivšeg luksemburškog premijera, podržale su u petak sve zemlje članice osim Britanije i Mađarske. Njemačka kancelarka Angela Merkel, koju neki u Londonu okrivljavaju za potkopavanje Camerona jer je promijenila svoje stajalište o Junckeru, pohvalila je njegovo iskustvo i rekla da će on "slušati želje zemalja članica i Europskog parlamenta".

 

"Jako sam zainteresirana da Velika Britanija ostane članica EU-a. Nastavit ću raditi u tom duhu", također je rekla Merkel aludirajući na borbu s kojom su europski čelnici sada suočeni kako bi popravili odnose s Cameronom uoči referenduma. Konzervativni britanski premijer obećao je da će 2017. organizirati referendum o izlasku zemlje iz EU-a ako mu Britanci 2015. povjere drugi mandat. Cameron se tijekom čitavog summita EU-a u četvrtak i petak borio protiv imenovanja Junckera kojeg je nazvao "neprikladnom osobom" za predsjednika Komisije jer je "čitavog života bio u središtu europskog projekta kako bi povećao ovlasti Bruxellesa i smanjio ovlasti država". Očekuje se da će europski čelnici pokušati udobrovoljiti Camerona, moguće ponudom Londonu visokog položaja na novom summitu idućeg mjeseca na kojemu će se odlučivati o nizu visokih imenovanja u EU. Međutim, taj spor prijeti razbuktavanjem euroskepticizma u Britaniji.

 

Prije glasovanja o Junkeru Cameron je rekao čelnicima EU-a da bi mogli zažaliti zbog njegovog imenovanja i upozorio ih je na velike posljedice za javno mišljenje u Britaniji, piše The Guardian.

 

BBC navodi da je britanski premijer priznao da će mu biti teže osigurati reforme EU-a koje želi, ali da neće odustati. Britanska oporbena Laburistička stranka, koja je podržala Camerona u njegovu protivljenju Junckerovoj kandidaturi, okrivila je premijerovu lošu diplomaciju i nesposobnost stvaranja saveza za njegov "ponižavajući poraz".

 

Nigel Farage, čelnik Stranke za neovisnost Ujedinjenoga Kraljevstva (UKIP), koji želi da Britanija izađe iz EU-a, pridružio se napadu na Camerona i rekao je da je njegov odgovor na imenovanje Junckera pokazao da je "gubitnik koji nije ništa naučio". Međutim, bivši konzervativni ministar Bernard Jenkin kazao je da je Cameron "pokazao da će biti opasan pregovarač" kada se bude razmatrale reforme Europske unije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cameron, velika britanija, gb, eu