Hrvatska

JUG ITALIJE: Papa Franjo poručuje: 'Ndrangheta je izopćena i mora biti suzbijena

'Zlo se mora pobijediti. Treba reći 'ne'. Crkva se mora više uključiti. To tražimo od naših mladih, koji su u potrazi za nadom.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Papa Franjo je u subotu tijekom posjeta jugu Italije, pozvao katolike da suzbiju moćnu mafiju Kalabrije, 'Ndranghetu koja je izopćena jer prezire dobrobit.

"'Ndngheta je obožavanje zla i prezir općeg dobra", rekao je popraćen pljeskom 100.000 okupljenih na završnoj misi njegovog kratkog posjeta u dolini Sibari, blizu Cassano allo Jonio.

"Zlo se mora pobijediti. Treba reći 'ne'. Crkva se mora više uključiti. To tražimo od naših mladih, koji su u potrazi za nadom", naglasio je.

"Oni koji su u životu izabrali put zla, poput mafijaša, nisu u zajednici s Bogom, oni su izopćeni", dodao je.

Papa Franjo, koji je u Buenos Airesu često odlazio u zatvore, je u zatvoru Castrovillari izrazio blizinu Pape i crkve svim ženama i muškarcima koji se nalaze u zatvorima u svim dijelovima svijeta.

Posjet Kalabriji se zbiva dok tamo vlada visoka nezaposlenost, posebice mlađih od 25 godina (56,1 posto), od čega profitira mjesna mafija za svoje ilegalne aktivnosti, posebice trgovinu droge.

"Prvi puta je jedan Papa upotrijebio termin 'izopćenja' za mafijaše", istaknuo je stručnjak vatikanist Luigi Accatolli, prenio je tv kanal TV2000.

Biskup Cassana mons. Nunzio Galantino je dočekao u subotu Papu i primijetio da se 'Ndrangheta ne hrani samo novcem već i uspavanim savjestima, koje su sukrivci".

Kalabrijska 'Ndrangheta, čijim mrežama prelazi dio kokaina iz Južne Amerike, najbogatija je i najraširenija mafija.

Današnji posjet je četvrti posjet pape Franje u Italiji nakon što je prošle godine otišao u Cagliari na Sardiniji gdje je govorio o nezaposlenosti, Assisi gdje je slavio Svetog Franju Asiškog i otok Lampedusu, gdje se zalagao za imigrante.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

papa franjo, mafija, 'Ndrangheta, italija