Hrvatska

PORUKA KARDINALA: Kardinal Josip Bozanić pozvao na solidarnost i zajedništvo za rast dobra u društvu

Vjernike je pozvao i da procesijom kroz Karlovac svjedoče svojoj pripadnosti Bogu i Isusu koji, istaknuo je u propovjedi, ima što dati svijetu, Hrvatskoj i gradu Karlovcu.

Piše: p/h
Onaj tko slavi euharistiju, tko dolazi na misu, tko časti presveti oltarski sakrament, taj se povezuje s Isusom Kristom, znači mi, živa crkva, hranimo se euharistijom. A što znači biti euharistijski čovjek? To znači živjeti onako kako nam On pokazuje. Kako nam Isus govori, ne samo riječima, nego primjerom i svojim životom – biti za drugoga

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić večeras je, na svetkovinu Tijelova, u karlovačkoj crkvi Presvetog Srca Isusova predvodio svečano euharistijsko slavlje te vjernike pozvao na solidarnost i zajedništvo potrebne za rast dobra u društvu.

 

"Ukoliko pripadamo Bogu, ako volimo crkvu, trebamo to zajedništvo podržavati. Trebamo i unutar crkve biti jedni drugima od pomoći. Treba pomagati, kako kaže Sveto pismo, osobito pobraći u vjeri. Neka se to prepozna i izvan zidova ove crkve, jer i to nam je zajedništvo potrebno i o tome ovisi rast dobra u našoj sredini", poručio je Bozanić. Vjernike je pozvao i da procesijom kroz Karlovac svjedoče svojoj pripadnosti Bogu i Isusu koji, istaknuo je u propovjedi, ima što dati svijetu, Hrvatskoj i gradu Karlovcu. Poruka je svetkovine Tijelova, nastavio je, da se euharistijski ljudi hrane euharistijom, a time primaju Isusa u svoj život. "Euharistijski čovjek ne usmjerava sve prema sebi, nego živi za druge", istaknuo je Bozanić.

 

Naposredno prije procesije kardinal je poručio kako se upravo zajedništvo svjedoči hodanjem u procesiji, otvaranjem prema Isusu, te time čini blagoslovljeniji život. "Onaj tko slavi euharistiju, tko dolazi na misu, tko časti presveti oltarski sakrament, taj se povezuje s Isusom Kristom, znači mi, živa crkva, hranimo se euharistijom. A što znači biti euharistijski čovjek? To znači živjeti onako kako nam On pokazuje. Kako nam Isus govori, ne samo riječima, nego primjerom i svojim životom – biti za drugoga", naglasio je. Kao primjer takvoga života označio je obitelj gdje su roditelji za djecu, gdje djeca rastu u ljubavi roditelja i gdje se djeca uče ljubiti od roditelja. "To se živi i u zajednici. U zajedenici župe koja je otvorena, osobito za potrebite. To se živi i u široj zajednici, biti za drugog", kazao je Bozanić.

 

Tijelovska procesija je nakon propovijedi od crkve Presvetog Srca Isusova išla ulicama Novog centra i završila u župnoj crkvi Sveta Tri kralja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

euharistija, josip bozanić, kardinal, misa