A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hdz-prazne%20prostorije.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Žestoka svađa u najjačoj oporbenoj stranci: Vaučerizacija posvađala HDZ-ov ekonomski tim | Politika+
Hrvatska

SUKOB: Žestoka svađa u najjačoj oporbenoj stranci: Vaučerizacija posvađala HDZ-ov ekonomski tim

Ideju da se studentima omogući da o državnom trošku pohađaju privatne visoke škole lansirao je Đuro Najvro, inače suvlasnik Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

Piše: PolitikaPlus/Tatjana Kolak Barišić

Ideja jednog od gospodarskih stratega HDZ-a Đure Njavre o vaučerizaciji visokog obrazovanja izazvala je žestoke reakcije, pa i teške riječi unutar HDZ-ovog ekonomskog tima.

 

Predsjednik stranačkog Odbora za gospodarstvo Marko Kolaković uzvratio mu je kako cijeni njegove poduzetničke uspjehe i razumije njegove "privatne interese, napore i zalaganje za uvođenje vaučera u visoko obrazovanje", ali da se s tom njegovom idejom, kao redoviti profesor Ekonomskog fakulteta, uopće ne slaže.

 

Iako HDZ-ovci opovrgavaju da se o toj temi vodila ozbiljna rasprava, a kamo li da je bilo disonantnih tonova, Hina posjeduje kopiju elektroničke prepiske koja svjedoči o žestokom sukobu oko vaučerizacije. Ideju da se studentima omogući da o državnom trošku pohađaju privatne visoke škole lansirao je Đuro Najvro, inače suvlasnik Zagrebačke škole ekonomije i managementa. On upozorava kolege iz ekonomskog tima na činjenicu da u velikom broju zemalja djeca pohađaju privatne škole uz pomoć državnog novca koji im se daje da ga potroše na školu po vlastitom izboru.

 

Predsjednik stranačkog Odbora za gospodarstvo Marko Kolaković uzvratio mu je kako cijeni njegove poduzetničke uspjehe i razumije njegove "privatne interese, napore i zalaganje za uvođenje vaučera u visoko obrazovanje", ali da se s tom njegovom idejom, kao redoviti profesor Ekonomskog fakulteta, uopće ne slaže.

 

U "elektroničku" se raspravu potom uključila i jedna od ključnih članica ekonomskog tima Martina Dalić, koja hvali Njavrina poduzetnička i ekonomska znanja te "angažman na traženju rješenja koja će u temelje sustava visokog obrazovanja ugraditi načela konkurencije u natjecanju na temelju kvalitete

 

Kolaković upozorava da obrazovanje nije u užem području kojim se bavi ekonomski tim, a kolege upućuje da se obrate HDZ-ovom Odboru za obrazovanje. U "elektroničku" se raspravu potom uključila i jedna od ključnih članica ekonomskog tima Martina Dalić, koja hvali Njavrina poduzetnička i ekonomska znanja te "angažman na traženju rješenja koja će u temelje sustava visokog obrazovanja ugraditi načela konkurencije u natjecanju na temelju kvalitete". "Vaučeri su jedno od takvih rješenja", piše Dalić i dodaje kako njezino makroekonomsko obrazovanje i višegodišnje iskustvo u državnoj vlasti, ali i privatnom sektoru, "pokazuje da je bitan uzrok nedovoljne učinkovitosti HDZ-ove politike bila upravo njezina nekoordiniranost i oštra podijeljenost u kućice". Kolakovića je takva prepiska vidno uzrujala te je zamolio da ga se "preskoči u daljem informiranju na tu temu".

 

"Ja sam se u svom mailu ogradio od bilo kakve ideje tzv. vaučerizacije koja dolazi od poduzetnika vlasnika/suvlasnika privatne poslovne škole jer o tome dobivamo toliko nepotrebnih i nerelevantnih informacija da se moram zabrinuti da to već ne ulazi u definiciju sukoba interesa", poručio je kolegama.

 

Martina Dalić u izjavi za Hinu nije skrivala da podržava ideju vaučerizacije. "Podržavam tu ideju, kao i ideju uvođenja snažnije kokurencije u dijelove sveučilišta i fakulteta koji imaju izravnu vezu s gospodarstvom", kaže Dalić.

 

Goran Marić. "Ako takva inicijativa doista postoji, mogu je prepoznati samo kroz nečiji privatni interes i ne bih je nikada podržao", kategorično tvrdi Marić.

 

Ideja vaučerizacije, tvrdi, daje studentu pravo da postane primatelj i nositelj novca kojeg država izdvaja za njegovo obrazovanje i da ima odgovornost izabrati najkvalitetniji program i najkvalitetnijeg nastavnika kojeg sveučilište nudi iz područja za koje se taj student obrazuje. Dalić ipak napominje kako u toj priči treba biti oprezan. "Postoje neki fakulteti koji su nužni s aspekta očuvanja kulture i nacionalnog identiteta", kaže. No, u svaku aktivnost treba uvoditi načela konkurencije i natjecanja kako bi rezultat bio kvalitetniji i jeftiniji, ističe Dalić. Suprotno misli HDZ-ov saborski zastupnik Goran Marić. "Ako takva inicijativa doista postoji, mogu je prepoznati samo kroz nečiji privatni interes i ne bih je nikada podržao", kategorično tvrdi Marić.

 

Iako je nezadovoljan kvalitetom visokog obrazovanja u Hrvatskoj, kaže kako još uvijek četiri glavna elementa kvalitete – institucionalni uvjeti, predavači, studenti i studijski programi, javno obrazovanje izdižu iznad privatnog. "Kuponska privatizacija nas je ozbiljno upozorila da se više ne smijemo poigravati s nacionalnim interesima", poručuje Marić.

 

Potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a akademik Željko Reiner poručuje kako mu je teško reći kratko "da" ili "ne" vaučerskom pristupu obrazovanju. "On je tek jedan od modela, a je li najbolji za nas ili ne treba detaljno raspraviti i vidjeti njegove dobre i loše strane, pa tek onda donijeti odluku", kaže Reiner. Upozorava kako bi se HDZ bez detaljnih analiza ponašao kao aktualna vlast "koja radi na principu pokušaja i pogrešaka te bez analiza, priprema, simulacija i brojki ulazi u neka rješenja". Marko Kolaković u telefonskoj je izjavi bio kratak te je oštro opovrgnuo da se ekonomski tim HDZ-a bavi temom vaučerizacije. "Mi se time ne bavimo i ako nemate nikakvo gospodarsko pitanje onda smo završili", poručio je kratko Kolaković.

 

Upitan što načelno misli o ideji vaučerizacije visokog školstva uzvratio je: "Nisam ja da mislim o o tome. O tome je rektor rekao svoje".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

privatne škole, visoko obrazovanje, škole fakulteti, hdz, vaučerizacija