A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazaliste-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Neverbalna lutkarska predstava 'Najbolji prijatelji' uspješna u Kini | Politika+
Kultura

USPJEH: Neverbalna lutkarska predstava 'Najbolji prijatelji' uspješna u Kini

Ravnatelj Srećko Šestan nada se da će se naći sredstva kako bi Peđa Gvozdić i Giulio Settimo mogli predstavljati Hrvatsku i Karlovac na tako uspješan način kao što je to bilo u Kini.

Piše: PolitikaPlus/Hina

"Najbolji prijatelji", neverbalna lutkarska predstava karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom osvojila je na Prvom azijsko-pacifičkom međunarodnom lutkarskom festivalu u kineskom gradu Nanchongu deset nagrada, zahvaljujući čemu je dobila i brojne pozivnice za nova gostovanja, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Zorin domu.

Ravnatelj Srećko Šestan nada se da će se naći sredstva kako bi Peđa Gvozdić i Giulio Settimo mogli predstavljati Hrvatsku i Karlovac na tako uspješan način kao što je to bilo u Kini.

Gvozdić je rekao da je sudjelovanje na lutkarskom festivalu na kojemu su se s ukupno 125 predstava predstavili ansambli iz 24 zemlje, veliki događaj za lutkare. Predstava iz Karlovca dobro je prošla na sve tri izvedbe, a posebno na velikom trgu gdje ih je na otvorenom gledalo oko pet tisuća gledatelja.

"Bili smo zbunjeni, kako uspostaviti kontakt s tako velikom publikom, ali na snimkama vidim kako je moćno djelovala potpuno crna scena, uzdignuta visoko, s dobrim osvjetljenjem i zvukom", rekao je Gvozdić. Prednost je bila, dodao je, što su "Najbolji prijatelji" neverbalna predstava.

Predstava je, dodaje Gvozdić, imala i neočekivanu novu "dinamiku i dramatičnost" jer su likovi izrađeni od balona zbog vrućine pucali na sceni pa je valjalo improvizirati, neke u hipu zamijeniti rezervnima, ali neke i stvoriti.

"Gostovali smo do sada s tom predstavom sedamdesetak puta, u Hrvatskoj, Italiji, Poljskoj, Slovačkoj i Azerbejdžanu, ali je ovo gostovanje u Kini nadmašilo ostala po svim elementima", dodao je Gvozdić.

Predstava "Najbolji prijatelji" premijerno je izvedena u travnju 2012. godine kao prva profesionalna lutkarska predstava tog kazališta nakon 1956. godine. Autori predstave koja govori o prijateljstvu, samoći, jezičnoj barijeri, važnosti pronalaska srodne duše su glumci Settimo i Gvozdić,koji tijekom predstave oživljavaju tridesetak likova izrađenih od balona.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predstava, Najbolji prijatelji, kina