Hrvatska

EU: Angela Merkel za Jean-Claudea Junckera, David Cameron protiv

'Rekla sam da je za mene Jean-Claude Juncker kandidat za predsjednika Komisije i da ga želim za predsjednika Komisije. To sam rekla u Njemačkoj, to sam rekla ovdje.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je u utorak u Švedskoj svoju podršku bivšem luksemburškom premijeru Jeanu-Claudeu Junckeru za predsjednika Europske komisije, a britanski premijer David Cameron na istom mjestu ponovio da se tome protivi.

"Kadroviranje nije bila glavna tema našeg sastanka", rekla je Merkel na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka sa švedskim, nizozemskim i britanskim premijerom u Harpsundu.

"Ali... Rekla sam da je za mene Jean-Claude Juncker kandidat za predsjednika Komisije i da ga želim za predsjednika Komisije. To sam rekla u Njemačkoj, to sam rekla ovdje. Iako, ponavljam, to nije bila središnja tema našeg sastanka", rekla je.

Iako ga nije izravno spomenuo imenom, Cameron je jasno dao do znanja da nije promijenio svoje protivljenje imenovanju Junckera, kandidatu europskih pučana za predsjednika EK-a.

Cameron je poručio da želi ostaviti Britaniju u reformiranoj EU i da su potrebni pravi ljudi na čelnim mjestima kako bi proveli stvarne reforme, što je izravna aluzija na Junckera kojeg Britanci smatraju 'političarem iz 80-ih', staromodnim federalistom koji je jamac zadržavanja postojećeg stanja.

"Želim da Britanija ostane u reformiranoj EU. To je moj cilj, jer mislim da je to dobro i za Britaniju i za EU", naglasio je Cameron, koji je u slučaju pobjede na općim izborima sljedeće godine Britancima obećao održavanje referenduma o ostanku u EU-u za 2017. godinu.

"Pristup koji EU zauzme od sada do tada bit će vrlo važan. Europa mora biti otvorenija i trebaju joj lideri koji je mogu odvesti u tom smjeru", rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAVID CAMERON, Angela Merkel, EU