Svijet

SAD: Obama u Bruxellesu: Ne vidim Europsku uniju bez Velike Britanije

'Neovisna Škotska znači da će Sjedinjene Države imati dva velika prijatelja i saveznika umjesto jednog.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
"Teško je zamisliti da taj plan napreduje bez Velike Britanije i također je teško zamisliti da bi za Veliku Britaniju bilo povoljno da bude isključena iz odluka koje imaju ogroman utjecaj na njezin gospodarski i politički život", dodao je.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da ne vidi Europsku uniju bez Velike Britanije, te dodao da želi da Škotska ostane u svojoj 307-godišnjoj uniji s Engleskom.

"S Velikom Britanijom dijelimo stratešku viziju u vezi velikog broja međunarodnih pitanja i za nas je dobro da znamo da Velika Britanija sudjeluje u europskom projektu", rekao je Obama na konferenciji za novinare s britanskim premijerom Davidom Cameronom nakon summita G7.

"Teško je zamisliti da taj plan napreduje bez Velike Britanije i također je teško zamisliti da bi za Veliku Britaniju bilo povoljno da bude isključena iz odluka koje imaju ogroman utjecaj na njezin gospodarski i politički život", dodao je.

Cameron je obećao organizirati referendum o zadržavanju Velike Britanije u EU-u 2017. bude li izabran sljedeće godine.

Antieuropski osjećaj se dodatno pojačao u zemlji tijekom europskih izbora, gdje je uvjerljivo pobijedila eurofobna stranka UKIP, koja radi na izlasku zemlje iz EU-a.

"Siguran sam da će britanski narod donijeti dobru odluku", zaključio je američki predsjednik.

Američkom predsjedniku je također postavljeno pitanje o referendumu o neovisnosti Škotske, predviđenom za rujan.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je uvijek bilo izvanredan partner za nas. U interesu nam je da jedan od naših najbližih saveznika ostaje jak, čvrst, ujedinjen i učinkovit partner", zaključio je predsjednik Obama.

U odgovoru Obami koji je rekao da je sklon ujedinjenoj Velikoj Britaniji, škotski premijer Alex Salmond, pobornik neovisnosti, poslužio se slavnom Obaminom rečenicom "Yes we can" ("Da, možemo").

"Radimo na jamčenju pobjede potvrdnog odgovora u korist neovisnosti na referendumu o samoodređenju u rujnu i tako Škotsku pretvoriti u zemlju mogućnosti, i naša poruka Škotima je 'Yes we can'", rekao je Salmond.

"Kao što je američki predsjednik točno primijetio, odluku o budućnosti Škotske trebaju donijeti Škoti", dodao je škotski premijer.

"Neovisna Škotska znači da će Sjedinjene Države imati dva velika prijatelja i saveznika umjesto jednog", istaknuo je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VELIKA BRITANIJA, EUROPSKA UNIJA, SAD, BARACK OBAMA, ŠKOTSKA