Energetika

ENERGETIKA: SAD objavio dalekosežni plan ograničavanja zagađenja iz termoelektrana na ugljen

Republikanski senator Mitch McConnell iz Kentuckyija proglasio je plan ''bodežom koji je zabijen u srce srednje klase'' i koji će naškoditi ekonomiji.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Američki energetski sektor mora smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 30 posto do 2030. u odnosu na razine zagađenja koje su postojale 2005., prema saveznom programu objavljenom u ponedjeljak koji predstavlja glavno uporište strategije američke vlade u borbi protiv klimatskih promjena.

Prijedlog Agencije za zaštitu okoliša (EPA) jedan je od najvažnijih propisa o zaštiti okoliša koje je predložio SAD i mogao bi potpuno promijeniti američki energetski sektor koji se oslanja na ugljen u proizvodnji gotovo 38 posto električne energije.


Prijedlog bi mogao izazvati snažne političke reperkusije koje bi se mogle osjetiti i u sljedećoj godini posebno s obzirom na to da se u studenome održavaju izbori za Senat u nekoliko saveznih država, glavnih proizvođača ugljena, koji bi mogli odrediti koja će stranka u tom domu imati većinu.

Republikanski senator Mitch McConnell iz Kentuckyija proglasio je plan ''bodežom koji je zabijen u srce srednje klase'' i koji će naškoditi ekonomiji.

Upraviteljica EPA-e Gina McCarthy kazala je u ponedjeljak da bi se ovim prijedlogom između 2020. i 2030. smanjila emisija ugljičnog dioksida u količini koja odgovara više nego dvostrukom iznosu zagađenja koje je američki energetski sektor proizveo u 2012.

Procjenjuje se da će najveći izazov za ostvarenje ovog zahtjevnog ali ostvarivog cilja biti za one savezne države koje se pretežito oslanjaju na termoelektrane na ugljen.

"Fleksibilnost našeg plana postizanja čistih izvora energije nudi državama izbore koji ih vode u zdraviju budućnost", kazala je McCarthy na predstavljanju prijedloga u ponedjeljak u sjedištu EPA-e.

Plan su i prije objavljivanja napale poslovne grupacije čiji su profiti ugroženi kao i mnogi republikanski i demokratski zastupnici u Kongresu iz saveznih država čiji se energetski sektor oslanja na ugljen poput Zapadne Virginije.

No čini se da je plan manje restriktivan nego se očekivalo a ciljeve će biti lakše ostvariti jer se emisija ugljičnog dioksida do 2013. već smanjila oko 10 posto u odnosu na razinu iz 2005. dijelom i zbog zatvaranja termoelektrana na ugljen koje su zamijenili ekološki manje štetni izvori energije poput prirodnog plina.

Plan daje saveznim državama razne opcije za postizanje smanjenja emisije ugljičnog dioksida poput zamjene ugljena prirodnim plinom, razvoj izvora energije koji ne stvaraju ugljični dioksid poput solarnih ili nuklearnih elektrana i povećanje energetske učinkovitosti.

Vrijednosti dionica glavnih američkih proizvođača ugljena poput tvrtki Arch Coal, Peabody Energy i Alpha Natural Resources u ponedjeljak su na burzama pale na najniže razine zabilježene u posljednjih nekoliko godina.

Oko tisuću elektrana u SAD-u odgovorno je za oko 40 posto ukupnog zagađenja emisijom ugljičnog dioksida i energetski sektor sada je prvi puta suočen s ograničenjima u emisiji stakleničkih plinova.

Klimatske promjene jedna su od najvažnijih točaka programa administracije predsjednika Baracka Obame.

Plan je suočen s mnogim preprekama među kojima bi prva mogla biti pravno osporavanje ovlasti EPA-e da donese takav zahtjevni plan.

Republikanski senator Mitch McConnell iz Kentuckyija proglasio je plan "bodežom koji je zabijen u srce srednje klase" i koji će naškoditi ekonomiji.

Kentucky je jedna od četiri savezne države, najvećih proizvođača ugljena, koje će na izborima u studenome odrediti hoće li republikanci povratiti većinu u Senatu.

Obama je poručio u ponedjeljak da će računi za struju Amerikanaca biti manji, a ne veći jer će plan potaknuti ulaganja u nove tehnologije.

McCarthy je najavila da će plan rezultirati koristima za okoliš i zdravlje koje se mogu procijeniti na više 90 milijarda dolara. Svaki dolar uložen u plan kojim se smanjuje emisija čađi i smoga rezultirat će uštedom od sedam dolara na području zdravstva, kazala je.

EPA procjenjuje da bi do 2030. smanjena izloženost česticama zagađenja spriječila 150.000 astmatičnih napada kod djece i tri tisuće srčanih udara kod odraslih.

Plan, ukoliko se finalizira, osnažit će i poziciju Washingtona u međunarodnim pregovorima o klimatskim promjenama u kojima se pokušava prisiliti vodeće zagađivače poput Kine i Indije da smanje emisiju stakleničkih plinova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

termoelektrane, barack obama, zagađenje, ugljen