Zagreb

SKUPŠTINA : Zagrebačka skupština smanjila plaće gradonačelniku i gradskim dužnosnicima

Slavko Kojić rekao je kako bi se na taj način uštedjelo oko 100 milijuna kuna godišnje.

Piše: PolitikaPlus

Zagrebačka Gradska skupština izglasala je smanjenje plaće gradonačelniku, predsjedniku Skupštine i gradskim dužnosnicima te zaposlenicima gradske uprave, a smanjit će se i naknade gradskim zastupnicima te vijećnicima.

 

Kojić je naglasio da su gradske financije stabilne te da se proračun puni za oko 5 posto bolje nego lani, izvijestivši da je lani grad završio u suficitu od oko 670 milijuna kuna.

Gradonačelniku Milanu Bandiću, njegovim dvjema zamjenicama te predsjedniku Gradske skupštine i njegovoj zamjenici plaće će se smanjiti za 10 posto bruto.

 

I gradski zastupnici primat će 10 posto manje naknade, kao i predsjednici, potpredsjendici te članovi vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora. Gradski službenici će od 1. srpnja imati plaće niže od 4 do 10 posto.

 

Tim smanjenjem namjerava se u sljedećih pola godine uštedjeti 15 milijuna kuna.

 

Smanjenjem plaća bit će ubuhvaćeni, nakon pregovora s sindikatima, i drugi djelatnici koji dobijaju plaću iz gradskog proračuna, među kojima kao oni iz Zagrebačkog holdinga.

 

Pročelnik Gradskog ureda za finacije Slavko Kojić rekao je kako bi se na taj način uštedjelo oko 100 milijuna kuna godišnje.

 

Naglasio je kako će ovo smanjenje plaća biti po više stopa, po 4, 6, 8 i 10 posto, ovisno o visini primanja, a kako bi se teret krize i recesije ravnomjerno rasporedio.

 

Kojić je naglasio da su gradske financije stabilne te da se proračun puni za oko 5 posto bolje nego lani, izvijestivši da je lani grad završio u suficitu od oko 670 milijuna kuna.

 

"Taj potez radi se jer je potreban i jer nema naznaka oporavka gospodarstva u Hrvatskoj", rekao je Kojić. Ustvrdio je da je taj potez preventivne prirode, kako bi se reagiralo i idućem razdoblju, jer se "ne vidi svjetlo na kraju tunela".

 

Većina gradskih zastupnika pozdravila je ovaj potez, zapitavši kamo će se novac od uštede proslijediti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slavko kojić, zagreb, gradska skupština, grad zagreb, Milan bandić