Burze

TRŽIŠTE KAPITALA : Wall Street: S&P 500 indeks blago pao nakon četiri dana rasta

S&P 500 indeks oslabio je 0,11 posto, na 1.909 bodova, dok je Dow Jones skliznuo 42 boda, ili 0,25 posto, na 16.633 boda, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 4.225 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 blago pao jer su ulagači oprezni nakon četiri dana neprestanog rasta i rekordnih dosega tog indeksa.

 

S&P 500 indeks oslabio je 0,11 posto, na 1.909 bodova, dok je Dow Jones skliznuo 42 boda, ili 0,25 posto, na 16.633 boda, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 4.225 bodova.

 

Sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama i dalje je pojačana jer američka središnja banka Fed neće žuriti s povećanjem ključnih kamatnih stopa, dok bi Europska središnja banka idućega mjeseca mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku.

 

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks dosegnuo je tijekom jučerašnjeg trgovanja novu rekordnu razinu od 1.914 bodova. No, nije se uspio održati na njoj jer ulagači nisu sigurni da su tako visoke razine cijena dionica održive, s obzirom na gospodarske pokazatelje.

 

Doduše, nakon slabosti u prvom kvartalu zbog loših vremenskih prilika, najveće svjetsko gospodarstvo pokazuje na početku drugog tromjesečja znakove oporavka. No, ni gospodarski pokazatelji, ni poslovni rezultati kompanija nisu baš impresivni.

 

„Očekujem oprezno trgovanje neko vrijeme jer se tržište konsolidira nakon četiri dana neprestanog rasta cijena dionica i njihovih rekordnih razina. S&P raste jer se očekuje ubrzanje rasta gospodarstva i veće zarade kompanija, no prinosi na obveznice i dalje padaju, što navodi na oprez“, kaže Terry Sandven, strateg u fondu U.S. Bank Wealth Management.

 

Pad prinosa na obveznice mogao bi usmjeriti ulagače prema dionica dionicama s visokim dividendama. No, trenutno su cijene 225 dionica na najvišim razinama u 52 tjedna, što otvara pitanje opravdanosti njihovog daljnjeg rasta.

 

Zbog toga su ulagači oprezni, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 5,4 milijarde dionica, dok prosječni dnevni obujam ovoga mjeseca iznosi 5,8 milijardi, znatno manje nego prije mjesec dana.

 

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 posto, na 6.851 bod, a pariški CAC 0,04 posto, na 4.531 bod. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,02 posto, na 9.939 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

monetarna politika, banka, tržište, kapital, nyse, burza