A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/podravka-kc-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Romac, Pavlović i Lacić odbacili optužbe da su oštetili Podravku | Politika+
Tvrtke

SPICE 2: Romac, Pavlović i Lacić odbacili optužbe da su oštetili Podravku

Nakon čitanja optužnice sva trojica su izjavila su da se ne smatraju krivima, a suđenje će se 24. rujna nastaviti ispitivanjem prvih svjedoka.

Piše: PolitikaPlus

Bivši članovi uprave koprivničke Podravke Saša Romac i Josip Pavlović te vlasnik tvrtke Adria iz Zadra Miodrag Lacić danas su na varaždinskom Županijskom sudu kazali da se ne osjećaju krivima u tzv. aferi "Spice 2" u kojoj ih se tereti da su Podravku oštetili za oko 17 milijuna kuna nepotrebnim plaćanjem skladištenja i zamrzavanja ribe.

Optužnicom se Romca i Pavlovića tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a Lacića za poticanje na te nezakonitosti, jer su, po tvrdnjama tužiteljstva, 2009. Dalmacija-ribi, a na štetu Podravke, pribavili 16,94 milijuna kuna. Učinili su to, navodno, ugovorom o skladištenju i zamrzavanju ribe za 630 tisuća kuna mjesečno, od 1. ožujka 2008. a Podravka je Adriji već plaćala skladištenje i zamrzavanje ribe temeljem ugovora iz 2006.

Romca i Lacića tužiteljstvo tereti za zlouporabu položaja i ovlasti jer je Romac, kao zastupnik i suvlasnik Quoruma iz Praga, s Lacićem je sklopio ugovor da će za Adriju istražiti tržište istočne Europe i pripremiti ga za prodaju ribljih proizvoda. Romcu je plaćeno 92.500 eura za posao za koji se sumnja da nije obavljen.

Također, Romac je optužen i za zlouporabu položaja i ovlasti jer je kao zastupnik Quoruma tvrtki Podravka international export-import iz Poljske naplatio 40.000 eura, također za fiktivno istraživanje tržišta.

Nakon čitanja optužnice sva trojica su izjavila su da se ne smatraju krivima, a suđenje će se 24. rujna nastaviti ispitivanjem prvih svjedoka.

Do 16. listopada trebalo bi biti ispitano 15 svjedoka i financijski vještak, a termini su dogovoreni usporedno sa suđenjem u tzv. aferi "Spice" u kojoj su Romac i Pavlović među osmoricom optuženih.

Na čelu skupine koju Uskok tereti za nezakonitosti kojima je Podravka navodno oštećena za 400 milijuna kuna je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Osim njega, Romca i Pavlovića na optuženičkoj klupi su i bivši čelnici koprivničke tvrtke Darko Marinac i Zdravko Šestak, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković. Uskok ih tereti da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom, a oni na optužbe odgovaraju da su Podravku branili od neprijateljskog preuzimanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

optužnica, podravka, uskok