Hrvatska

OVRHA: Aleksa Bjeliš: Ovrhom 46 milijuna kuna poreznog duga izvjestan krajnje mračni scenarij

Sugestije resornog ministarstva o načinu naplate pokazuje duboko nerazumijevanje sveučilišnog rada u globalnom smislu, ocijenio je rektor.

Piše: Ilijana Grgić

Oduzimanje sredstava s računa Muzičkoj akademiji, Kineziološkom fakultetu i Građevinskom fakultetu, koji moraju platiti ukupno oko 46 milijuna kuna poreznog duga, dovelo do 'krajnje mračnog scenarija, vrlo ozbiljnih posljedica za djelatnosti tih fakulteta, pa i obustave rada, upozorio je rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, koji je ocijenio da sugestije resornog ministarstva o načinu naplate pokazuje duboko nerazumijevanje sveučilišnog rada u globalnom smislu.

 

Bjeliš ističe da dosad nije bilo učinka da se nadležnima objasni kako funkcionira sveučilišni rad, nije se reagiralo ni na upozorenja da treba temeljito riješiti problem Ugovora o djelu i autorskim ugovorima na Sveučilištu.

- Tema postaje apsolutno politička pa treba postaviti pitanje političkim strukturama kuda sve ovo ide jer je na ovaj način Sveučilište ugroženo u svojoj biti, istaknuo je Bjeliš, ustvrdivši kako porezne ovrhe ne bi onemogućile samo ispunjavanje preuzetih obveza, već i prijave za buduće projekte.

 

Bjeliš ističe da dosad nije bilo učinka da se nadležnima objasni kako funkcionira sveučilišni rad, nije se reagiralo ni na upozorenja da treba temeljito riješiti problem Ugovora o djelu i autorskim ugovorima na Sveučilištu, a sada se ide s nasumičnim izborom pojedinih sastavnica, među kojima su od svih fakulteta u Hrvatskoj očito zagrebački fakulteti naročito zanimljivi.

 

Za Dalibora Cikojevića, dekana Muzičke akademije, koja ovrhu očekuje vjerojatno idući tjedan, neshvatljivo je da se događa taj "svojevrsni proces u Kafkinom smislu" te za njih to znači zaustavljanje izgradnje 'stoljetnog sna svih generacija glazbenika' nove zgrade.

 

- Isti je sustav isplaćivanja vanjskim suradnicima i profesorima Akademije od 1975. Nijednu lipu nismo isplatili bez znanja svih resornih ministarstava, imamo sve dokumentirano, oni su nam doznačili novac i rekli kako da to napravimo, rekao je Cikojević, dodavši da će biti više štete nego što bi bila korist od naplate.

 

Dekan Kineziološkog fakulteta, Damir Knjaz, koji je dobio nalog za ovrhu zbog duga 1,8 milijuna kuna, napominje da je u pitanje dovedeni planirani projekti tog fakulteta. Objasnio je kako je taj fakultet, prema njihovom mišljenju i mišljenju tadašnjeg resornog ministarstva, a u žalbenom postupku isto je potvrdilo trenutno ministarstvo, igrao prema pravilima igre koja ta ministarstva određuju.

 

Bjeliš je najavio hitnu izvanrednu sjednicu Senata ukoliko situacija eskalira i ode u još veću dramatizaciju.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREBAČKO SVEUČILIŠTE, SVEUČILIŠTE, ALEKSA BJELIŠ, porezni dug, bjeliš