Znanost

KONTROVERZNO: Zaobilaženje zakona: Danska tvrtka nudi izbor spola djeteta

''To je moralno vrlo dvojbeno. Zaista je sramotno da danska tvrtka može zarađivati na tome.''

FOTO: arhiv
Piše: p/h

Cipar je nakon meke sumnjivih financijskih institucija postao meka ''zdravstvenog'' turizma. Osim jeftinijih plastičnih operacija i zubarskih usluga, nude se i usluge koje su zabranjene u matičnim zemljama.

Jedna danska tvrtka tako nudi putovanja na Cipar gdje budući parovi mogu proći tretman oplodnje in vitro i pritom izabrati spol djeteta, čime se zaobilaze danski zakoni.

''To je moralno vrlo dvojbeno. Zaista je sramotno da danska tvrtka može zarađivati na tome.''

"Interes je velik", rekao je Atef El-Kher, čelnik Kirurgirejsera, tvrtke koja također nudi i tretman matičnim stanicama, piše danski list Danish Jyllands-Posten u četvrtak.

Tretman, koji košta između 2 i 8 tisuća dolara, vrši se na Cipru jer Danska ne dopušta izbor spola osim ako postoji rizik od nasljednih genetskih bolesti vezanih uz određeni spol.

Danski političari kritizirali su ponudu te tvrtke.

"To je moralno vrlo dvojbeno. Zaista je sramotno da danska tvrtka može zarađivati na tome", rekao je socijaldemokratski političar Rasmus Horn Langhoff koji je na čelu danskog parlamentarnog odbora za rodnu jednakost.

"Sustavno ubijanje pripadnika jednog spola nije problem samo trećeg svijeta. On se sada nudi i danskim roditeljima", napisao je na svom tviteru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Atef El-Kher, Kirurgirejser, danska, biranje spola