Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Klizanje zaustavljeno, nema snage za oporavak

''Posljednja četiri dana na domaćem tržištu vidljiva je neodlučnost investitora.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stagnacija Crobexa, nakon što je jučer blago ojačao, jer su ulagači i dalje neodlučni, s obzirom da nema vijesti koje bi potaknule oporavak tržišta. Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,24 posto, na 1.680 bodova, a Crobex10 0,11 posto, na 945 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 12,6 milijuna kuna, što je otprilike 1,6 milijuna više nego dan ranije.


Najlikvidnija je bila redovna dionica Adrisa, s prometom od 2,7 milijuna kuna. Cijena joj je pala 1,09 posto, na 273 kune.

„Posljednja četiri dana na domaćem tržištu vidljiva je neodlučnost investitora. I dok je klizanje Crobexa zasad zaustavljeno, on i dalje nema snage za oporavak. Vjerujem da će i danas stagnirati oko najnižih razina od 2012. godine“

Slijedi dionica Podravke s prometom od 2,5 milijuna kuna i rastom cijene za 3,76 posto, na 279,50 kuna.

Promete veće od 1,3 milijuna kuna ostvarile su dionice HT-a i Ericssona Nikole Tesle, a obje bilježe pad cijene. Tako je dionica HT-a oslabila 0,98 posto, na 144,60 kuna, a Ericssona Nikole Tesle za 0,88 posto, na 1.570 kuna.

Znatniji pad cijene zabilježila je dionica Viadukta, za 9,96 posto, dok je najveći rast cijene među likvidnijim izdanjima ostvarila dionica Končar Elektroindustrije, 3,8 posto.

„Posljednja četiri dana na domaćem tržištu vidljiva je neodlučnost investitora. I dok je klizanje Crobexa zasad zaustavljeno, on i dalje nema snage za oporavak. Vjerujem da će i danas stagnirati oko najnižih razina od 2012. godine“, kaže Siniša Gašparević, investicijski savjetnik u Banci splitsko-dalmatinskoj.

Prema tehničkoj slici, nakon što se jučer blago oporavio, Crobex je i dalje u formaciji 'malog trokutića', dodaje Gašparević.

„Crobex se nalazi na pola puta između otpora na 1.720 bodova, gdje se nalazi 20-dnevni pomični prosjek i 1.620 bodova, gdje mu je podrška iz prošlosti. Skuplja snagu do ponovnog nastavka negativnog trenda ili preokreta i početka uzlaznog trenda“, navodi Gašparević, te dodaje da za domaće tržište i ne bi bilo loše da stagnira idućih mjesec-dva, kako bi skupilo snagu za oporavak.

Od makroekonomskih objava, Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o potrošačkim cijenama.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da su u travnju potrošačke cijene pale za 0,4 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene pada kreću se u rasponu od 0,3 do 0,4 posto.

Pokažu li se procjene točnima, bio bi to treći mjesec zaredom kako cijene padaju. U veljači je, naime, zabilježen pad od 0,6, a u ožujku od 0,4 posto.

Pad potrošačkih cijena tri mjeseca zaredom nije zabilježen otkad su dostupni podaci DZS-a, što izaziva bojazan od deflacije. No, makroekonomisti idućih mjeseci očekuju umjeren rast potrošačkih cijena.

A na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina, ponajviše zbog pada cijena dionica nekoliko trgovačkih lanaca koji su objavili slabije nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Dow Jones skliznuo je 0,61 posto, na 16.613 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,47 posto, na 1.888 bodova, a Nasdaq indeks 0,72 posto, na 4.100 bodova.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, kao i jučer na Wall Streetu. Ulagače nije ohrabrio ni najsnažniji rast japanskog gospodarstva u više od dvije godine.

Jutros je, naime, objavljeno da je tamošnji bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju skočio za 5,9 posto na godišnjoj razini. U odnosu na prethodni kvartal, BDP je porastao 1,5 posto, dok se očekivao rast od 1 posto.

Danas se još očekuju i podaci o BDP-u u eurozoni, Njemačkoj i Francuskoj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Siniša Gašparević, hrvatski telekom, podravka, crobex, zagrebačk burza